De burgemeester: ‘Ik dacht dat het een neergestorte straaljager was’

ITTERBEEK - Achille Diegenant (78) was bij de ontploffing van de vuurwerkfabriek nog maar een paar jaar burgemeester van Itterbeek. Hij kan de bewuste dag nog in detail beschrijven. “Het was in de middag en ik zat met mijn vrouw aan tafel. De kinderen lagen in bed en plots klonk er een enorme knal. Ik herinner mij dat het raam van de eetkamer helemaal naar binnen boog. Ik dacht dat het glas van het raam ging springen, maar dat is niet gebeurd. We vroegen ons af vanwaar die knal kwam. Ik dacht dat het een straaljager was die neergestort was. Ik ben dan buiten gaan kijken, of er niets aan het huis was, maar er bleek geen schade te zijn.”

Diegenant is vervolgens in zijn wagen gestapt om de plaats van de knal te zoeken.

“Zo ben ik terechtgekomen bij de vuurwerkfabriek. Op dat ogenblik was de Rijkswacht al ter plaatse en tot mijn verbazing ook een cameraploeg van de toenmalige BRT.” Volgens de ex-CVP’er hebben de hulpdiensten in de nasleep van de ramp zeer goed werk geleverd. “Dat voorval, hoe tragisch ook, is goed afgehandeld. Rationeel afgehandeld. De brandweer zegde alles onder controle te hebben. En ook tussen de betrokkenen, de verzekeringsmaatschappijen en de industriëlen is het vlot verlopen.”

De voormalige burgemeester was voor de ramp echter niet op de hoogte dat er een vuurwerkfabriek was. “Er was in die tijd minder regelgeving en controle over wat gebouwd werd. De meeste bouwaanvragen werden door de provincie verwerkt. Sindsdien is de regelgeving omtrent vuurwerk wel verstrengd, en niet ten onrechte.”

“Het is ingrijpend, zo’n knal. Het feit dat de fabriek afgelegen lag, en ook in een diepte, heeft er echter wel voor gezorgd dat er minimale schade was aan de omgeving, niettegenstaande de hevigheid van de ontploffing.“

Zie ook

Helpster Rode Kruis: “Ik had dagelijks nachtmerries”

De veldwachter van Itterbeek: ‘Het was een inferno, er was geen blussen aan’

40 jaar geleden ontplofte vuurwerkfabriek Itterbeek

Journalist: "Meest beklijvende foto gemaakt met speelgoedcamera”


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?