40 jaar geleden ontplofte vuurwerkfabriek Itterbeek

ITTERBEEK - Woensdag 13 maart 1974. Vanaf 13.36 uur krijgen de brandweerkorpsen uit de streek rond Itterbeek honderden oproepen binnen. De oproepers melden allemaal hetzelfde: ‘een ontploffing gevolgd door een brand in de vuurwerkfabriek Van Cleemput in Itterbeek’

De eerste hulpverleners van de 49 Brusselse manschappen in 16 brandweerwagens, staan om 13.48 uur ter plaatse, gevolgd door de Rijkswacht van Liedekerke. Wat ze daar zien lijkt wel uit een film te komen.  “‘Een totale chaos, het leek wel een oorlogsgebied” , zegt een rijkswachter. “ Overal lag er brandend vuurwerk”, herinnert een verpleegster zich.  De hulpdiensten moeten niet alleen de gewonden in veiligheid brengen, ze moeten ook het gevecht aangaan met de vlammen en ondertussen het overblijvende vuurwerk afschermen om te vermijden dat de situatie verder escaleert.  Daarbovenop blijkt er een tekort aan water te zijn en dus moet er water gepompt worden uit een vijver nabij de fabriek. Rond 18.00 uur is het vuur volledig geblust. De schade is enorm.

De ontploffing van de vuurwerkfabriek in Itterbeek eiste onmiddellijk twee dodelijke slachtoffers, waaronder een zwangere vrouw. Negen gewonden hadden onmiddellijk intensieve verzorging nodig, een van hen zou de volgende dag overlijden aan zware verwondingen. 

Om de ramp te herdenken brengen wij interviews vanuit verschillende invalshoeken. Elk van de personen die wij interviewen vertelt zijn of haar ervaringen en herinneringen aan de ramp. Van het grote drama tot de unieke details.

De vuurwerkfabriek is na de ontploffing verhuisd naar Chapelle-Lez-Herlaimont nabij La Louvière. De huidige directie wenste niet mee te werken aan deze herdenking.

(Foto’s vonden we in krantenknipsels van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws)

Zie ook

Helpster Rode Kruis: “Ik had dagelijks nachtmerries”

De burgemeester: ‘Ik dacht dat het een neergestorte straaljager was’

De veldwachter van Itterbeek: ‘Het was een inferno, er was geen blussen aan’

Journalist: "Meest beklijvende foto gemaakt met speelgoedcamera”


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?