Herinrichting A8 (N203A) in Halle

HALLE- Op dinsdag 17 mei om 20 uur vindt in het stadhuis van Halle een infoavond plaats over de plannen voor de herinrichting van de A8. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal de A8 over een afstand van ongeveer twee kilometer ondertunnelen. Met de aanleg van de tunnel zullen enkele onveilige kruispunten verdwijnen en zal er zo’n acht hectare aan parkruimte (boven de tunnel) bij komen. De verkeersveiligheid, de doorstroming van het verkeer en de leefbaarheid van de omgeving zullen met dit project aanzienlijk verbeteren. Voor het project in uitvoering kan gaan, moet er nog een milieu-effectenonderzoek uitgevoerd en een Ruimtelijk Uitvoeringsplan(RUP) opgemaakt worden. 

Huidige situatie: files en verkeersonveiligheid Op een traject van iets meer dan zeven kilometer heeft de A8 nu drie kruispunten met verkeerslichten (aan de Halleweg, de Nijvelsesteenweg en de Rodenemweg), en vier onvolledige aansluitingen met lokale wegen. Die zeven kruispunten en aansluitingen remmen de doorstroming van het verkeer af en zorgen voor lange files en verkeersonveilige situaties. In zijn huidige toestand vormt de A8 dan ook een belangrijke barrière ten zuiden van Halle.

Voorontwerp: een volwaardige hoofdweg met veilige op- en afrittencomplexen In het voorontwerp dat op 17 mei voorgesteld wordt, worden twee op- en afrittencomplexen voorzien, ter hoogte van de Nijvelsebaan en de Landingsbaan. Weggebruikers die vanuit Brussel komen en in de richting van Braine-le-Château willen rijden, of weggebruikers die vanuit Edingen komen en de Landingsbaan willen nemen, zouden dan bijvoorbeeld gebruik maken van die complexen. Bovengronds zullen dan op deze locaties twee nieuwe rotondes het doorgaande en het plaatselijke verkeer in goede banen leiden.

Ook het knooppunt met de ring om Brussel (R0) zal volgens het voorontwerp volledig heringericht worden. Het doorgaande verkeer zal in de nieuwe knoop gescheiden worden van het plaatselijke verkeer naar Halle. Ook op die locatie wordt aan de natuur gedacht: de beekloop zal opnieuw verbonden worden met het omliggende bos door middel van faunapassages.

Missing Link en gevaarlijk wegvak: DeA8 in Halle is een van de vijfentwintig Missing Links die het Agentschap Wegen en Verkeer in de komende jaren wil aanpakken. De Missing Links zijn belangrijke ontbrekende schakels in ons hoofdwegennetwerk die opgenomen werden in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en het Mobiliteitsplan Vlaanderen. De Noordelijke Ontsluiting van de Luchthaven van Zaventem is een Missing Link in Vlaams-Brabant die momenteel al in uitvoering is. In het kader van dat project wordt het knooppunt van de E19, de Luchthavenlaan (N211), de Haachtsesteenweg (N21) en de toegang tot Brucargo heringericht. Het project wordt in zijn geheel beëindigd in het voorjaar van 2012.

De A8 in Halle is ook een “gevaarlijk wegvak”, omdat er zich op korte afstand van elkaar meerdere gevaarlijke kruispunten bevinden. In de voorbije jaren werden kleinere ingrepen genomen om de kruispunten veiliger te maken, zoals extra signalisatie, het herhalen van de verkeerslichten boven elke rijstrook, het instellen van een conflictvrije regeling van de verkeerslichten en de installatie van roodlicht- en snelheidscamera’s.

Studiewerk en communicatie : Omdat het huidige voorontwerp ingrijpende veranderingen in de weginfrastructuur en de onmiddellijke omgeving van de A8 veronderstelt, zal de opdrachtgever (AWV) opdracht geven voor een milieu-effectenrapport. Daarop zal een Ruimtelijk Uitvoeringsplan opgemaakt worden. Pas na die stappen kan het uitvoeringsdossier concreet uitgewerkt worden. Het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Halle zullen hoe dan ook bij belangrijke sleutelmomenten in het dossier de bevolking inlichten over de ontwerpen en het begeleidende studiewerk.

 

 

Nieuws melden Adverteren op Persinfo?