Dilbeekse coalitie vraagt ontslag overloper Jos Crabbe

DILBEEK - De verschillende fracties die de Dilbeekse coalitie vormen, zijn vastberaden om samen verder te besturen in het belang van Dilbeek en de Dilbekenaar. In een gezamenlijke oproep vragen CD&V, DNA!, Groen-sp.a en N-VA om het ontslag van gemeenteraadslid Jos Crabbe die overstapte naar Open Vld en zo de krappe 1 zetel meerderheid brak.

De overstap van gemeenteraadslid Jos Crabbe van CD&V naar Open Vld blijft nazinderen. De beslissing van Crabbe werd vorige week dinsdag bij het begin van de gemeenteraad aangekondigd. Een beslissing met verregaande gevolgen want de meerderheid (18 zetels) in Dilbeek werd tot dan gevormd door N-VA, CD&V-DNA! en Groen-sp.a,. De oppositie (17 zetels) bestond uit OpenVLD en de Franstalige fractie UF=MR+CDH+FDF+IND. Met de overstap van Jos Crabbe van CD&V naar OpenVld ligt het politieke spel dus helemaal open.

De Open Vld kondigde intussen al aan dat het haar eigen programmapunten zal doordrukken, al zal het daar naar eigen zeggen niet voor dwepen met de UF. Eén van de punten is het verlagen van de belastingen, die stegen in Dilbeek onder het nieuwe bestuur.

Onbreekbaar

In een kort bericht laten de fracties die de Dilbeekse coalitie vormen weten dat ze bijzonder strijdvaardig blijven. Er worden ook heel wat vragen gesteld over onder andere de plannen om de belastingen te verlagen. Jos Crabbe kan volgens hen niet langer gemeenteraadslid blijven.

"De coalitie en de meerjarenplanning die in 2013 werd gevormd blijft één en onbreekbaar ondanks het overloopgedrag van een raadslid. Er verandert immers niets aan het feit dat een duidelijke meerderheid van de bevolking in 2012 een stem heeft uitgebracht op 1 van de coalitiepartners", klinkt het in een gezamenlijk bericht. "Deze haalden toen 8% meer dan het ‘nieuwe’ kartel Union-VLD.  Wij roepen de heer Crabbe dan ook op om de verkiezingsuitslag te respecteren en de eer aan zichzelf te houden door ontslag te nemen.  Het is namelijk niet aan hem te oordelen over deze meerderheid, maar wel aan de Dilbeekse kiezer in 2018."

Niet blijven oplappen

"Dit betekent dat we blijven duurzaam investeren in de toekomst: wegen, scholen, sportinfrastructuur, veiligheid (brandweer, politie),… . Stuk voor stuk investeringen die noodzakelijk zijn om onze gemeente er terug bovenop te brengen en onze kinderen niet te belasten met de verborgen schuldenberg van slecht onderhouden infrastructuur.  Wegen en sporthallen kan je immers niet blijven oplappen."

Belastingen

"En voor deze investeringen zijn middelen nodig. Bouwen zonder centen kan niet. De belastingen verlagen betekent dan ook dat men investeringen moet schrappen en mogelijk zelfs personeel moet ontslaan. Een significante belastingverlaging betekent  miljoenen schrappen op jaarbasis, niet enkele 10.000en euro’s. Tenzij men een mini-belastingverlaging wil verkopen als een overwinning.  Kortom, indien VLD A zegt, moet het ook B zeggen. We zijn dan ook benieuwd naar hun concrete becijferde voorstellen."

UF

"Bovendien krijgt VLD geen enkele beslissing door de gemeenteraad zonder de steun van UF en geven ze in feite de strategische sleutel in handen van de Franstaligen. VLD kan dus moeilijk ontkennen dat ze een nieuwe meerderheid vormen met UF om beslissingen door de gemeenteraad te duwen tegen de wil van de electorale meerderheid van de bevolking. Indien ze dit toch doen, wordt Dilbeek in de feiten onbestuurbaar."

Meer weten

Lees ook : Eerste echte 'blauwe' beslissing ... over blauwe zone

Lees ook : UF : "Onze deur staat open voor Open Vld"

Lees ook : "Dilbeek blijft het Dilbeek waar Vlamingen thuis zijn"

Lees ook : Jos Crabbe : "Er is zeker geen fles Champagne gekraakt"

Lees ook : Voorspelde postbode de politieke bui in Dilbeek?

Lees ook : Politieke aardverschuiving in Dilbeek : meerderheid gebroken

Lees ook : Open Vld Dilbeek : "Het stond in de sterren geschreven"


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?