Dilbeek vraagt medewerking van landbouwers

DILBEEK -  Om modderstromen bij hevige regenval in de toekomst te vermijden, rekent de gemeente op de hulp van eigenaars van landbouwgronden om erosiemaatregelen te nemen.

Bij hevige onweders lopen een aantal straten regelmatig onder met afstromende  modder van akkers. Ook op 6 juni was het weer alle hens aan dek bij de teams van openbare ruimte om straten op te ruimen en burgers te helpen bij deze overlast.

Gebruikers van landbouwgronden worden door de hogere overheid verplicht een aantal randvoorwaarden toe te passen om die modderstroom te voorkomen (niet-kerende grondbewerking, aanleg grasbufferstrook, erosiemaatregelen). Die zijn soms echter onvoldoende om de modder tegen te houden.

Daarom ontwikkelde de gemeente een erosieplan, waarbij in overleg met de provinciale erosiecoördinator en deskundigen van openbare ruimte de meest efficiënte oplossingen gezocht worden. De uitvoering van de maatregelen worden gesubsidieerd door de Provincie Vlaams-Brabant. [ Archief : Provincie helpt landbouwers in strijd tegen erosie (Audio)]

Kleine aanvullende erosiemaatregelen die in Dilbeek al werden uitgevoerd blijken dan ook  erg effectief, het kan gaan om de aanleg van een aarden dam in combinatie met een erosiepoel (bezinking van modderdeeltjes), een houthakseldam in combinatie met een grasbufferstrook of een houtkant.

Kosten doorgerekend

Bij vaststelling van blijvende erosieproblemen zal de gemeente Dilbeek in dialoog gaan met de gebruikers om naast de verplichte randvoorwaarden, bijkomende maatregelen te nemen. Indien de gebruikers van landbouwgronden geen bereidheid tonen om mee te werken aan deze bijkomende maatregelen, zullen de kosten van opruim doorgerekend worden. De kosten betreffen de manuren die ingezet worden, het gebruik van de nodige machines, en de containers met slib die afgevoerd moeten worden.

(Foto : De situatie in de Beersbrugstraat na het onweer van begin juni)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?