Provincie helpt landbouwers in strijd tegen erosie (Audio)

Een dertigtal landbouwers nam vandaag in Vollezele (Galmaarden) deel aan een demodag over nieuwe technieken om erosie op hun akkers te bestrijden. Een bijzonder actueel thema, want door de overvloedige neerslag van de afgelopen weken kende onze regio opnieuw heel wat problemen met water- en bijgevolg ook modderoverlast.

De demodag was een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant. Landbouwers werden uitgenodigd naar een drietal proefvelden in Vollezele waar experts al jaren experimenteren om erosie zoveel mogelijk te beperken. Dat gaat dan om speciale teelttechnieken die erosie tegengaan, maar er werden ook enkele machines voorgesteld die velden aanleggen met erosie-beperkende technieken.

Hoofddoel is dus om het afspoelen van grond tijdens een regenbui zoveel mogelijk te voorkomen. Een probleem dat heel wat gezinnen in de regio trof de afgelopen weken. Maar de weggespoelde grond en jonge gewassen zijn uiteraard ook een groot verlies voor de boeren zelf. Dat het een problematiek is, bewees de grote opkomst van de landbouwers.

Audio : Erosiecoördinator Katleen Gillijns aan het woord


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?