Lennikenaar Tom De Haseleer ontwierp zonnewagen ‘Punch One’

LENNIK - Zestien KU Leuven-studenten starten zondag aan de Bridgestone World Solar Challenge. Ze rijden met een zelfgemaakte zonnewagen om ter snelst van het Australische Darwin naar Adelaide. Tom De Haseleer uit Lennik is in het Punch Powertrain Solar Team verantwoordelijk voor het aerodynamische aspect. Hij kreeg geen subsidies los uit zijn gemeente.

Tom studeerde eerst elektromechanica en is nu op weg om een universitaire titel te halen.  “Eerst tekende ik het model van de wagen, die we wilden bouwen. Daarvoor bestudeerden we eerst de wagens van de teams van de vorige afleveringen. Maar we besloten af te wijken van de meeste bestaande modellen door een asymmetrische wagen te ontwerpen.  Na vele simulaties werd aangetoond dat we aan dit model  verder konden werken. “

Van september 2014 tot januari is Tom samen met een medestudent doorlopend bezig geweest met het uittekenen van een aantal modellen. “ik denk dat we meer dan 200 modellen schetsten voor we tot de definitieve wagen kwamen.”

Uiteindelijk zag de zonnewagen ‘Punch One’ het levenslicht. Tijdens testen in een windtunnel kwamen er nog foutjes aan het licht, die dan werden weg gewerkt.

Het belangrijkste in dit project?

“Voor mij is het belangrijk dat we als een team samen werkten naar het doel toe.  Je leert dat iedereen in een team een rol vervult maar dat het soms zeer moeilijk is om met iedereen in een gestroomlijnde samenwerking te geraken. Los daar van, deed ik een uitgebreide technische kennis op, waarover ik in andere omstandigheden veel langer zou doen.  Ik deed alleszins veel ervaring op om verder te gaan in de aerodynamische industrie”, besluit Tom.

Geen Lennikse subsidies

Gemeenteraadslid Erik O (N-VA-Lennik Kwadraat) vernam dat er voor het project van Tom en zijn medestudenten aan de gemeente een toelage van 1.000 euro werd gevraagd. Als tegenprestatie zou, naast de publiciteit voor de gemeente, de zonnewagen Lennik aandoen en er zou uitleg gegeven worden in de scholen. “Dit lijkt mij zeer zinvol voor de promotie van alternatieve energie”, zegt Erik O, die namens de fractie van N-VA-Lennik Kwadraat op de gemeenteraad van 12 oktober voorstelde om een subsidie van 1.000 euro toe te kennen.

Schepen Heidi Elpers bevestigde dat het gemeentebestuur de student had ontvangen. “We zijn er van overtuigd dat een samenwerking nuttig kan zijn maar we hebben geen subsidie toegekend omdat daarvoor een wijziging van de begroting nodig is. Maar we zullen volgend jaar tijdens de week van het milieu met Tom samenwerken. Het team zal de gemeente bijstaan in de informatie rond het gebruik van zonne-energie.”

Het voorstel van Erik O haalde geen meerderheid omdat schepen Filip Van Ginderdeuren en de fractie van LB-Open-VLD / CD&V tegen stemden.

Je kan het team volgen viawww.solarteam.be

Lees ook : Studenten gaan voor winst in zonnewagenrace


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?