Honderden vissen creperen in kasteelvijver

GROOT-BIJGAARDEN - In de vijver rond het Kasteel van Groot-Bijgaarden lagen sinds gisteren honderden vissen te creperen. Arbeiders zijn de vijver aan het uitdiepen maar voor deze werken moest het waterpeil zakken. In een allerlaatste plas lagen sinds gisteren al tientallen vissen dood, een veelvoud snakt er in de modderpoel naar zuurstof.

Dierenwelzijnsorganisatie GAIA werd vanochtend op de hoogte gesteld van het dierenleed en contacteerde de domeinbeheerders. Zij vertelden dat ze al 2.000 kilo vissen hadden gevangen uit de vijver. Op vraag van GAIA, nadat gedreigd werd met de politie ter plaatse te sturen, beloofde de domeinbeheerder ook de resterende vissen weg te te vangen.

Schepen van dierenwelzijn Karel De Ridder is blij met de actie van GAIA. Hij benadrukt dat het kasteel van Groot-Bijgaarden een privédomein is. "Enerzijds is het goed dat de vijver uitgekuist zal zijn, maar zelf vind ik dergelijke uitdiepingmethode niet de beste oplossing", zegt hij. "De gemeente is van plan om de vijver aan kasteel La Motte in Sint-Ulriks-Kapelle ook uit te kuisen maar hiervoor kijken we naar andere oplossingen. Zo hebben we heel veel interesse in het project aan de vijver van Kruikenburg in Ternat waar gewerkt word met slibetende micro-organismen." Lees ook : Micro-organismen lusten slib van Kruikenburg-vijver

UPDATE : Schepen van dierenwelzijn Karel De Ridder ging intussen ter plaatse en stelde vast dat de vissen weg zijn gehaald.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?