Micro-organismen lusten slib van Kruikenburg-vijver

TERNAT - Het project om de vijver in het park van Kruikenburg in Ternat dieper te maken met slib etende micro-organismen lijkt op een succes af te stevenen. Dat blijkt uit eerste testmetingen.

Veel vijvers en waterlopen hebben te kampen met een dikke sliblaag die de waterkwaliteit niet ten goede komt, wat dan uiteraard ook weer niet goed is voor de vissen en andere dieren die in de vijver leven. Ook de vijver in het park Kruikenburg in het centrum van Ternat is door de jaren heen aan het 'dichtslibben'. De gemeente Ternat maakte daarom enkele maanden geleden de keuze om het slib op een biologische wijze te laten reduceren. De vijver afgraven zou te storend zijn voor de onderwaterwereld en bovendien veel meer kosten.

Medewerkers van de firma Idrabel gooiden in mei ongeveer 2.000 kilo korrels met micro-organismen in het water die het slib als het ware zouden beginnen opeten. Vandaag werden de eerste tests uitgevoerd en daaruit blijkt dat de sliblaag gemiddeld 25 centimeter is afgenomen. Volgens schepen van milieu Guido Van Cauwelaert, die vanochtend ter plaatse ging, is dat een onverwacht positief resultaat. "Het is inderdaad meer dan gehoopt", zegt hij. "We zijn bijzonder tevreden."

Vandaag start de volgende procedure en worden door Idrabel opnieuw korrels in het water gegooid. "Deze keer niet zo veel als in de eerste fase", zegt Van Cauwelaert. "Nu zullen vooral korrels worden gegooid in de kanten. Binnen een half jaar zullen dan opnieuw tests worden uitgevoerd."

Archief

Lees ook : Micro-organismen eten Kruikenburg-vijver proper (Foto's & Video)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?