Verdere sanering nodig na asbestbrand

TERNAT - De tuinhuisbrand  waarbij begin vorige week waarbij enkele asbestplaten ontploften, blijft voor hinder zorgen voor de bewoners van de Ternatse wijk Cantillon. Uit het verslag van de bodemsaneringsdeskundige blijkt dat er op sommige plaatsen dieper gesaneerd moet worden.

Vorige week ging in de Ternatse wijk Cantillon een tuinhuis op in lichterlaaie. Tijdens de brand ontplofte het dak van asbestplaten waardoor de vezels zich ruim konden verspreiden. (Lees : Extra veiligheidsprocedure na tuinhuisbrand met asbest (Foto's))  Vorig weekend werden de verschillende getroffen tuintjes en een openbaar grasperk al gesaneerd door gespecialiseerde arbeiders. (Lees : Arbeiders saneren Ternatse tuinen na asbestbrand) Alle aangetroffen asbestresten werden in speciale zakken verzameld en de grasperken werden handmatig afgezocht en ook nog eens gestofzuigd met een speciale filter.

Een eerste analyse van de getroffen site bleek gunstig (Lees : Eerste gunstige evaluatie na asbestbrand), maar om zeker van te zijn dat alles in orde was werden na de opruimwerken nieuwe bodemstalen genomen. Uit een analyse van de bodemsaneringsdeskundige blijkt dat er nog resten zijn aangetroffen. "De tuin van de woning die achter het afgebrande tuinhuis ligt, kan niet vrijgegeven worden aangezien er kleine asbestfragmenten aanwezig zijn tussen het gras en deze bij betreden/maaien kunnen vrijgesteld worden in de omgevingslucht", laat milieuambtenaar Jurgen Thiebaut weten. "De graszodes moeten volledig weggehaald worden en op gepaste wijze afgevoerd voor verwerking omdat ze asbesthoudend zijn. In tussentijd is het aangewezen de tuin niet te betreden en het gras niet te maaien. In de loop van begin volgende week zal de firma De Meuter (een erkend asbestverwijderaar ) de graszodes verwijderen en afvoeren. Daarna zullen er nieuwe grasmatten worden geplaatst. "

Er is ook wel goed nieuws want de andere gronden binnen de zone van de explosie en de percelen binnen het traject van de brandwolk kunnen vrijgegeven worden. Het gaat in totaal om 4 tuinen en een openbaar grasperk.

"De grond rondom het afgebrand tuinhuis kan voorlopig nog niet vrijgegeven worden omdat de analyse nog niet gekend is", zegt Thiebaut. 

Gisterenavond heeft de milieuambtenaar de buurtbewoners via een brief in kennis gesteld dat ze hun tuinen al dan niet terug mogen betreden.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?