Eerste gunstige evaluatie na asbestbrand

TERNAT - Een aantal inwoners van de Ternatse wijk 'Cantillon' zullen ondanks een eerste positieve evaluatie, na de asbestbrand van vorige week, zeker nog tot het einde van de week hun tuintjes niet mogen betreden.

Afgelopen dinsdag werd de wijk Cantillon in Ternat getroffen door een brand van een tuinhuis. De brandweer had het vuur snel onder controle maar het dak dat uit asbestplaten bestond is door de hitte ontploft en in verschillende tuinen en op een openbaar grasperk terecht gekomen. Arbeiders van een gespecialiseerde firma saneerde afgelopen zaterdag de getroffen gronden. Alle aangetroffen asbestresten werden in speciale zakken gestoken en de grasperken werden handmatig afgezocht en ook nog eens gestofzuigd met een stofzuiger met speciale filter. In totaal werden twee grote containers met gewoon afval van het uitgebrande tuinhuis weggehaald en twee grote bestelwagens vol zakken met asbest.
 
Gunstig
 
Milieuambtenaar Jurgen Thiebaut ging deze namiddag ter plaatse en liet weten dat een eerste grondige visuele controle van de getroffen gronden alvast positief is. Een medewerker van een gespecialiseerd bureau heeft grondstalen genomen waarvan de resultaten pas eind deze week bekend zullen zijn. Pas als die resultaten bekend én gunstig zijn, mogen de getroffen tuinen en het openbaar grasperkje opnieuw betreden worden.
 
"Pas dan kunnen we groen licht geven", zegt Thiebaut. "Mochten er toch verhoogde waarden vastgesteld worden, zal er moeten over gegaan worden tot een verdere en diepere sanering van de gronden. Hoe we dat dan gaan aanpakken is nog lang niet duidelijk."

Archief

Lees ook : Arbeiders saneren Ternatse tuinen na asbestbrand

Lees ook : Tuinhuisbrand in Ternat krijgt staartje

Lees ook : Extra veiligheidsprocedure na tuinhuisbrand met asbest (Foto's)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?