'Lennikse meerderheid “fietst” om toegankelijkheidscharter'

LENNIK – Er was een schorsing van de gemeenteraad nodig om via een omweg een voorstel van de oppositie, over een toegankelijkheidscharter,  goed te keuren. Het voorstel werd ingediend door Fried Ringoot (N-VA-Lennik²).

Fried Ringoot stelt vast dat slechts 5 % van de Lennikse handelszaken is bereikbaar voor minder mobiele mensen. “ Vaak zijn handelaars zelf vragende partij om hun handelszaken toegankelijker te maken, ook de handelaars die geen lid zijn van het middenstandsverbond.  De parkings zijn dikwijls onvoldoende bereik- en berijdbaar voor mensen die slecht te been zijn. Alle openbare gebouwen moeten toegankelijk zijn voor individuele gebruikers, zonder hulp. Aan de bibliotheek zijn er geen parkeerplaatsen voorzien voor gehandicapten, ook al wordt dat gevraagd door de overheid. De bibliotheek zelf is onmogelijk te bezoeken. Dat is een reden waarom ook veel senioren er weg blijven”.

In Gaasbeek is het dorpsplein niet toegankelijk en kan iemand met een beperking enkel aan de ‘glasbollen ‘ parkeren om dan over kasseien tot aan plein te geraken. “Maar ook jonge gezinnen hebben te klagen. We pogen hen hier te houden maar het is quasi onmogelijk om met een kinderwagen heel wat handelszaken binnen te geraken”.

Richtlijnen

Ringoot stelde aan de gemeenteraad voor om een charter op te maken dat een aantal richtlijnen geeft voor elke verbouwing, nieuwbouw en aanpassing.  “Met dit charter verplicht de gemeente zichzelf ten allen tijde er voor te (laten) zorgen dat Lennik op quasi elke plaats bereikbaar én aangepast is voor minder- en andersvaliden. Wij denken hier ook aan blinden, slechtzienden, doven, ouderen enz…in de breedste zin van het woord dus. Ook alle festiviteiten, evenementen worden mee opgenomen. Er kan samengewerkt met ‘het toegankelijkheidsbureau’, wat deels of volledig gesubsidieerd worden door de provincie. Het charter wordt opgemaakt samen met de belanghebbenden en ‘specialisten’ zoals Zonnestraal, seniorenraad, beschuttende werkplaats”, besluit Ringoot

Gemeenteraad geschorst

Op de gemeenteraad ontspon er zich een hoogoplopend debat nadat mobiliteitsschepen Yves De Muylder (Cd&V) adviseerde dat de toegankelijkheid wordt mee genomen in het mobiliteitsplan dat in opmaak is. “Er kunnen bijvoorbeeld subsidies gekregen worden voor opstapplaatsen van De Lijn. Er gaat aan gewerkt worden en stel daarom voor om het voorstel niet goed te keuren”. De meerderheid wilde een wel amendement goedkeuren waarbij het onderwerp wordt doorgeschoven naar de gemeentelijke begeleidingscommissie. Gemeenteraadslid Willy De Waele (Open-VLD-LB) snapte dat er binnen de meerderheid iets dreigde mis te lopen en vroeg een schorsing van de debatten.

De meerderheid trok zich terug in het bureel van de burgemeester van waar uit er ook zware stemverheffingen hoorbaar waren. Burgemeester Irina De Knop stelde daar op voor om alle gemeenteraadsleden uit te nodigen op de  begeleidingscommissie. “We nemen uw oproep wel ernstig maar veel van de acties, die u vraagt, hebben we opgenomen in het meerjarenplan. In de begeleidingscommissie kunnen we u tonen waar we mee bezig zijn. Jullie kunnen het proces dan mee begeleiden om op basis daarvan een onderbouwd voorstel in te dienen”.

Raadslid Geert De Cuyper wees er op dat een begeleidingscommissiemoet werken op basis van een gemeenteraadsbeslissing. “Fried Ringoot vraagt gewoon om een charter op te maken waar in staat aan welke voorwaarden er moet voldaan worden.  Er moet eerst een charter zijn waarna de uitvoering kan gebeuren. Fried kan een ontwerp van een charter opstellen want hij bezit de nodige praktijkervaring”.

Willy De Waele vond dat de meerderheid integraal tegemoet kwam aan Frieds voorstel om te komen tot een document dat door de gemeenteraad kan gedragen worden. Raadslid Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) begreep de redenering van de meerderheid niet. “U wil het anders doen maar jullie willen toch doen zoals hij het vraagt. Waarom fietsen jullie er rond? Frieds voorstel is veel concreter. Al we het alternatief van de meerderheid goedkeuren ligt er nog geen charter”.

Gemeenteraadsvoorzitter Koenraad Ameys benadrukte dat het de bedoeling is te komen tot een charter. De meerderheid stemde voor haar alternatief en stemde het voorstel van Ringoot weg.

Teleurgesteld

Fried Ringoot stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken: “Het gaat hier helemaal niet om mobiliteit maar wel om iets veel breder. Lennik zou zich kunnen profileren als een gemeente die denkt aan alle inwoners, ook aan hen die doof, blind, moeilijk te been zijn of aan jonge gezinnen die zich verplaatsen met een kinderwagen. Er zijn veel mensen in onze gemeente, die niet buiten kunnen komen. Ik vroeg hier geen zware beslissing te nemen maar wel een engagement. Waarom reageert de meerderheid zo benepen? Ik dacht dat een dergelijk punt vlekkeloos de unanimiteit zou halen. Het werd een politiek spel, rond uit beschamend”.

Zie ook: http://www.persinfo.org/2014/04/29/lennik-laat-subsidies-%E2%80%98handelsversterkende%E2%80%99-maatregelen-liggen

http://www.persinfo.org/2013/06/26/fried-ringoot-vraagt-betere-toegankelijkheid-lennikse-handelszaken

http://www.persinfo.org/2013/01/28/lennikse-meerderheid-%E2%80%9Clicht%E2%80%9D-oppositielid-op


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?