Lennik laat subsidies ‘handelsversterkende’ maatregelen liggen

LENNIK – De gemeente heeft geen dossier ingediend om bij het Vlaams Gewest subsidies aan te vragen om de handelskern toegankelijker te maken.  Gemeenteraadslid Fried Ringoot (N-Va-Lennik² ) diende daarover vorig jaar een voorstel in.

‘De handelskern versterken zou door de meerderheid als een prioriteit gezien worden aangezien het huidig parkeerbeleid daarop afgestemd zou zijn. Tijdens de gemeenteraad van juni 2013, verzochten we schepen van middenstand en mobiliteit De Muylder  (CD&V) om dringend werk te maken van een dossier om subsidies te verkrijgen en dus ‘handelskernversterkende maatregelen‘ te kunnen nemen. Het Vlaams Agentschap Ondernemen wilde de steden en gemeenten ondersteunen bij acties die de handelskernen versterken. Dat moest toen redelijk snel gebeuren aangezien de uiterlijke datum voor het indienen 15 september 2013 was’, vertelt gemeenteraadslid Fried Ringoot.

De fractie deed uit de doeken dat ze deze mogelijke subsidie wilden gebruiken om alle handelszaken in de kern van de gemeente bereikbaar en berijdbaar te maken voor kinderkoetsen, rolwagens, rolstoelen, enz. ‘Hiervoor wilden we zelfs het hele dossier overmaken aan  schepen De Muylder. Dat bleek echter niet nodig omdat hij, naar eigen zeggen “al die dossiers ook had. Hij beloofde om dit dossier in orde te brengen’. Fried Ringoot bood tevergeefs zijn dagdagelijkse ervaring als rolstoelgebruiker aan om de problemen in kaart te brengen.

In februari 2014 werd de volledige lijst vrij gegeven van alle gemeenten en steden die een subsidie krijgen. 75 dossiers werden goedgekeurd,  voor een totaal van 633.000 euro. “We stellen verbaasd vast dat Lennik er niet bij staat”, zegt Fried Ringoot. Hij interpelleerde de schepen op de gemeenteraad. ‘Hebben we naast de subsidie gegrepen? Was het dossier niet weerhouden? Is er wel een dossier ingediend?’, vroeg het raadslid.

Schepen De Muylder begon een omslachtige uitleg te geven. “Bij de start van deze legislatuur werd ik geconfronteerd met een persartikel waarin staat dat het Lennikse kern dood bloedt. Dat lag aan de werken, de economische crisis, een gebrek aan parkeerplaatsen en veel omrijden. Ik heb naar oplossingen gezocht. Ik heb de hogere overheid gecontacteerd en de provincie liet voor elke gemeente een studie uitvoeren. We kregen van de provincie 2.550 euro voor de aanduiding van de parkings. Een andere handelsversterkend project is door de provincie niet weerhouden. Het Agentschap Ondernemen zou ook zo een initiatief zijn. Het gaat daar over gigantische bedragen waarmee bijvoorbeeld industriegronden kunnen aangekocht worden. Uw project is veel te kleinschalig”, zegt De Muylder.

Ringoot antwoordde dat het bij die subsidies van het Vlaams Gewest helemaal niet gaat om industrietoestanden. “Je kan nu 2.550 euro besteden aan informatieborden. Maar je voorziet geen enkele plaats voor gehandicapten op de parkings aan de schepenbank en de Schoolweg. Ik heb het daar geprobeerd maar geraakt met mijn rolstoel amper 15 centimeter verder.

Het gemeenteraadslid is er van overtuigt dat de gemeente helemaal geen dossier indiende. ‘Je hebt bedragen van 50 tot 60.000 euro laten liggen’.

Dossiers

Volgens schepen De Muylder moeten de subsidiedossiers zeer grondig onderbouwd zijn maar dat klopt niet volgens Ringoot. ‘Bij het uitdiepen van de lijst ontdekken we dat het begrip’ handelskernversterkende maatregelen’ zeer breed geïnterpreteerd werd, maar toch meer dan voldoende was om grote bedragen te verkrijgen. Daarom zijn we verrast dat ons voorstel niet weerhouden is. Vergelijkbare dossiers van andere gemeenten zijn wel weerhouden’.

‘De gemeente Lier zet in op kwalitatieve geschenkbonnen die bij verschillende handelaars kunnen ingeruild worden en haalt zomaar even 15.000 € binnen. De gemeente  Sint-Katelijne Waver wil een detailshandelsstudie uitvoeren door een extern expert om een detailshandelsbeleid te kunnen voeren, subsidie: 11.100 €. De gemeente Heers wil samen met Unizo en lokale partners hartverwarmende activiteiten organiseren bij Halloween. Ze krijgen een subsidie van 4.410 €  voor een vaag idee  rond Halloween. Dendermonde wil  met het project figuren in led-kerstverlichting plaatsen, subsidie: 14.325 €. Als je dit ziet is het een quasi evidentie dat we subsidie zouden binnen gehaald hebben met ons voorgesteld project”, stelt Ringoot vast.

‘Het is een flagrante leugen dat,  zoals schepen de Muylder zegde, het enkel diende om industrie terreinen en dergelijke te verfraaien , aan te pakken. Hij verwart dit met een andere mogelijkheid van subsidiëring.  Dat het enkel gaat om handelskernen van de gemeenten of steden bewijzen de 75 projecten die goedgekeurd zijn, er is geen enkele keer zelfs maar sprake van ‘industrie’

Voor iedereen

‘Dat ons voorstel enkel over rolstoelgebruikers zou gaan,  klopt van geen kanten.. dit is voor iedereen van de bevolking. Dit werd nog eens bewezen tijdens de Seniorenraad waar ik ‘s morgens nog zat en waar het unaniem akkoord was dat er iets moest gebeuren. Mensen die slecht te been zijn, maar geen parkeerkaart voor mindervaliden hebben,  kunnen de schoolwegparking moeilijk betreden.  In onze buurt heeft iemand zijn been gebroken en hij zit voor 4 weken in een rolstoel om zich te verplaatsen. Die heeft geen parkeerkaart’.

Niet te klagen

‘Het absolute toppunt is dat de heer De Muylder tijdens de gemeenteraad,  samen met een collega, uit zijn rol viel en kwaad  gooide met de woorden:  “Dat jullie, rolstoelgebruikers met een parkeerkaart, toch niet te klagen hebben. Jullie mogen met de kaart overal gratis parkeren”.  Het is dus nog steeds niet doorgedrongen dat het project dat we wilden indienen gaat over  de bereikbaarheid van winkels. Voor mensen met kinderwagens, kinderen, ouderen, die vragende partij zijn  Of denkt men dat de Week van Valpreventie, zomaar in het leven geroepen is’, besluit Ringoot.

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?