Amper Dilbekenaars aanwezig tijdens razzia in Dilbeekse cafés

DILBEEK - De politie heeft de eerste resultaten vrijgegeven van de voorbereide inval afgelopen donderdagnacht in twee cafés in centrum Dilbeek. Opvallende vaststellingen zijn dat er amper Dilbekenaren aanwezig waren op het moment van de controle. Ook heel wat cafégangers kwamen blijkbaar ooit al in aanraking met de politie.

Er werden donderdagnacht niet zoals eerder aangekondigd drie maar wel twee cafés gecontroleerd, dan gaat het om het 'Vraagteken' en het 'Groot Genoegen'. Het naastgelegen 'Verwenkaffee' behoorde volgens de lokale politie van Dilbeek niet tot de controleactie. Er zaten op het moment van de inval wel enkele klanten van het 'Vraagteken' op het terras van het 'Verwenkaffee'.

De controle begon donderdagnacht rond 00u30 en liep door tot ongeveer 3u. In totaal identificeerde de politie maar liefst 405 aanwezigen (personeel en klanten), waarvan 199 in het 'Vraagteken' en 206 in het 'Groot Genoegen'. De politiediensten stelden vast dat de grote meerderheid van de cafégangers niet inwoners van Dilbeek waren. In het Vraagteken waren amper 35 Dilbekenaars aanwezig, in het Groot-Gnoegen ging het om 47 inwoners uit Dilbeek.

Iedereen werd gecontroleerd door een 'stille drugshond'. Die reageerde onder andere positief op verschillende personen die reeds gekend stonden bij de politie voor drugsfeiten. Op één persoon werd effectief ook een hoeveelheid cannabis en pepperspray aangetroffen. Vele anderen hadden zich op dat moment wellicht al van hun goederen ontdaan, want op de grond van de terrassen en de rijbaan vlak voor de cafés werden tijdens en na de controle een knipmes en verschillende hoeveelheden cannabis, hasj, zakjes met wit poeder, lange rolblaadjes, een 'grinder' en een aantal lege zakjes aangetroffen. Ook in een rugzak werd een hoeveelheid cannabis aangetroffen. De eigenaar van de rugzak kon ook worden geïdentificeerd.

Ook tientallen andere aanwezigen waren in een (recent) verleden in aanraking gekomen met de politie voor allerhande feiten. In totaal bleken immers 84 personen gekend in de politionele databanken, waarvan er 36 gekend waren voor druggerelateerde feiten. Zes personen werden overgebracht naar het commissariaat voor weerspannigheid of openbare dronkenschap. Eén aanwezige was vrij op voorwaarden en had die geschonden. Eén man stond geseind en werd overgebracht naar de gevangenis van Vorst. Op deze laatste twee na, werden alle anderen na de actie opnieuw vrijgelaten.

Aanvankelijk was het ook de bedoeling van de politie om de voertuigen van de aanwezigen te controleren, maar dat lukte niet door personeels- en tijdgebrek. De politie had duidelijk niet verwacht dat er op het tijdstip van de controle nog zoveel volk aanwezig zou zijn in de cafés.

Alle cijfers zullen deze namiddag uitgebreid besproken worden op het college van schepenen en burgemeester.

Archief

Lees ook : Grote politierazzia in cafés aan Dilbeeks gemeentehuis (Video)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?