Eerste echte 'blauwe' beslissing ... over blauwe zone

De eerste echte grote beslissing op de eerste Dilbeekse gemeenteraad zonder echte meerderheid was een aanpassing aan het reglement van de net ingevoerde blauwe zones in Dilbeek.

In het centrum van Dilbeek en in de Bosstraat in Groot-Bijgaarden werden begin deze maand blauwe zones ingevoerd. Hiermee werd het gebruik van de parkeerschijf verplicht van maandag tot en met zaterdag van 9u tot 18u. Het initiële reglement schreef voor dat bewoners die in de blauwe zone wonen jaarlijks één bewonerskaart konden aankopen per domicilieadres. Bewonersparkeren werd niet toegelaten in de straten waar een parkeerduur van 1 uur was vastgelegd (Verheydenstraat, de Sint-Alenalaan en de Kasteelstraat).

Petitie

Volgens Open Vld ontstond er veel protest tegen de bijkomende regels voor inwoners en handelaars, dus werd het punt over de blauwe zones dinsdagavond opnieuw op de agenda gezet, maar deze keer dus van de 'vernieuwde' gemeenteraad. "Het punt werd trouwens ook niet zomaar herbesproken, want er was onder andere een petitie tegen de regelgeving rond de blauwe zone gevoerd met 72 handtekeningen van handelaars van centrum Dilbeek. Dat zijn ze quasi allemaal", zegt Luc Deleu van Open Vld.

Open Vld vond de invoering van de blauwe zone zeker goed want vele plaatsen werden ingenomen door langparkeerders, maar het reglement was volgens de partij niet duidelijk en leefbaar. Ook UF stelde zich in het verleden vragen over de regelgeving. "Zo moest er door de inwoners van de betrokken straten 50 euro voor een bewonerskaart worden betaald", zegt Deleu. "Inmiddels is er beslist dat bewonerskaarten voor iedereen gratis zijn. De regel van één kaart per adres blijft wel gelden."

Twee ipv één

In het initiële reglement stond ook dat je op de meeste plaatsen maximum twee uur mocht parkeren met een parkeerschijf. In de Verheydenstraat, de Sint-Alenalaan en de Kasteelstraat aan het park was dat maar één uur en zelfs mét bewonerskaart mocht tussen de bepaalde uren niet geparkeerd worden in deze drie straten. Ook hier konden Open Vld en UF zich niet in vinden. "De bewoners van deze straten mogen nu wel in hun eigen straat parkeren met bewonerskaart, wat ze volgens het oude reglement niet mochten", zegt Deleu. "In deze straten zal bovendien met parkeerschijf ook twee uur mogen worden geparkeerd in plaats van één uur."

Op een rijtje :

1. De parkeertijd wordt algemeen verlengd tot twee uur. In de Verheydenstraat, Kasteelstraat en Sint-Alenalaan wordt dat dus langer, voordien was de maximum parkeertijd er één uur..

2. Wie een bewonerskaart heeft, mag in de gehele blauwe zone onbeperkt parkeren. Eerst was dat verboden in de straten waar een parkeertijd van maximum 1 uur gold, maar gezien die verdwijnen is dit deel van het reglement niet meer van toepassing.

3. De bewonerskaart wordt gratis. Wie al een bewonerskaart had aangekocht, zal gecontacteerd worden door parkeerbedrijf Optimal Parking Control (OPC).


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?