Nu ook dynamische poort op Leeuwse Puttenberg

In mei 2015 nam het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw een eerste dynamische poort in dienst op de Herdeweg in het gehucht Rattendaal. Na een positieve evaluatie na één jaar werking, kwam er een tweede exemplaar ter hoogte van de Puttenberg. Nieuw is dat ANPR-camera’s de poorten openen voor de hulpdiensten.

Voordien moesten de hulpdiensten met de radio contact opnemen met de 112-cenrales van Leuven of Brussel om de poort te openen. Nu opent de poort door lezing van de nummerplaten van ziekenwagens, brandweervoertuigen en politiewagens.

Voor de bewoners, die de weg mogen gebruiken verandert er niets. Zij kunnen de poort verder laten openen met hun gsm. De dynamische poort aan de Puttenberg treedt in werking op maandag 7 november 2016.

 De bedoeling was om het sluipverkeer van circa 700 tot 1.000 voertuigen per dag duurzaam te weren, maar de nadelen van de ”statische sluis” (een karterblok) voor buurtbewoners en landbouwers en handelaars, die er werkzaam zijn, weg te nemen. Na een positieve evaluatie na één jaar werking, komt er – zoals destijds afgesproken – een tweede exemplaar ter hoogte van de Puttenberg.

Jan Desmeth, schepen van Mobiliteit: “De versoepeling van de vaste statische carterblokken naar een meer dynamisch systeem van beweegbare poorten was destijds het resultaat van intensief overleg tussen beide actiegroepen. Er ontstonden destijds inderdaad twee actiegroepen met betrekking tot de carterblokken, zowel een groep van voorstanders als van tegenstanders. Na constructieve gesprekken met beide geëngageerde bewonersgroepen kwamen we tot de oplossing van de ‘dynamische poorten’. Het realiseert de initiële doelstelling, zijnde het overdreven sluipverkeer weren. Tegelijkertijd lost het de nadelen voor de buurtbewoners op en zorgt het voor een oplossing voor alle zelfstandigen, die in het gebied hun boterham verdienen.”

Nieuw is dat op beide installaties ook een vereenvoudigde toepassing is geïnstalleerd met ANPR camera’s.
Voor hulpdiensten was er tot op heden de oplossing om via het CIC in Leuven de poort te openen, op eenvoudige vraag via de intercom in het voertuig.
Jan Desmeth: “Nu gaan we hier een stap verder en automatiseren we de werking naar hulpdiensten toe. Alle nummerplaten van Brusselse en Vlaams-Brabantse hulpdiensten zitten in het systeem opgeslagen. De ANPR camera leest de nummerplaat van het voertuig. Indien deze ook in de opgegeven lijst voorkomt, opent de poort automatisch. Als reserveoplossing blijft de oproep naar het CIC in Leuven mogelijk.”

De installatie en werking werden de afgelopen dagen uitgetest met gemeentelijke voertuigen alsook met enkele voertuigen van politie en brandweer.
Bart Keymolen, schepen van Landbouw: “Een leefbare buurt was het opzet van het hele project. Dit gebied wordt door een aantal buurtbewoners en landbouwers gebruikt voor hun broodwinning. Ook dat aspect van leefbaarheid dient gerespecteerd te worden. Omdat de statische sluizen te drastisch zijn, is deze tweede poort een noodzakelijke en verantwoorde investering om een antwoord te bieden aan de beperkingen van een carterblok. Een bijkomend voordeel is dat de werking en het principe nog kan bijgestuurd worden.”

Zie ook onze reportage over de dynamische sluis in de Herdeweg


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?