35 jaar hébertisme aan de Boekfos

ASSE - Al 35 jaar lang doen ze in Asse aan hébertisme. Voor lesgever en pionier Frank Mattens voelt het trimparcours aan de Boekfos aan als zijn geboorteplaats. "Op het hoogtepunt van ons bestaan telden we hier 200 leden", aldus een fiere voorzitter.

Een hele dag lang zijn er sportactiviteiten in de buitenlucht achter de parking van de Boekfos in Asse. "De reden van dit gebeuren is het 35 jarig bestaan van het hébertisme en 30-jarig bestaan van de ROSKA (Recreatieve omnisportklub Asse). Ten tijde van de oprichting mochten we dit nog met een 'k' schrijven.", vertelt Mattens. "Ik kreeg het idee aan het eind van mijn studies lichamelijke opvoeding aan de VUB. Walter Dufour was als professor een grote inspiratiebron, dankzij mensen zoals hem bestaat het hébertisme." zegt Frank Mattens. Samen met een goede groep van coaches, zowel jong en oud geeft hij lessen hébertisme, waarbij de mensen sporten door gebruik te maken van voorwerpen in de natuur. Via deze weg beoogt men een optimale en natuurlijke ontwikkeling van het lichaam. Voor de ROSKA worden er sport- en turnlessen ingericht. "We gebruiken de sporthal van het Koninkljk Atheneum aan de Vijverbeek. Nu hebben we iets meer dan 100 leden, waar we toch blij mee zijn." De vereniging in Asse is de enige club in Vlaanderen die hébertisme als sport organiseert.

"Mooie toestellen van de gemeente, jammer van het vandalisme."

De sportleraar wil de opvolging bij de jeugd verder aanmoedigen. "Dankzij de gemeente Asse kregen we nu mooie nieuwe toestellen. Jammer genoeg komt op deze mooie site ook veel vandalisme voor. Er zou meer sociale en politiecontrole moeten zijn, als we dit willen tegengaan." aldus de voorzitter. Nog de hele dag viert de vereniging haar verjaardag. Er is een heuvelachtig hindernissenparcours met vrije deelname, een Kubb- initiatie en tornooi alsook andere recreatieve sporten en een wandeling. Schepen van sport, Rik De Baerdemaeker komt ook nog langs. "Natuurlijk mag eten en drinken niet ontbreken. Van al dat sporten krijg je gauw honger", zeggen de clubleden.

 

Meer info op www.roska.be 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?