Gemeenten strijden om een ecologische speeltuin van Bebat

Bebat organiseert van 1 september tot en met 30 september de jaarlijkse ‘Win een speelplein voor uw dorp’ actie. Dit jaar zal de strijd losbarsten in de provincies Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Per deelnemende provincie schenkt Bebat een ecologisch speelplein aan de gemeente die de meeste gebruikte batterijen weet in te zamelen.

Henegouwen en West-Vlaanderen waren de eerste provincies die in 2013 werden uitgedaagd door Bebat, gevolgd door Oost-Vlaanderen en Namen (2014) en Antwerpen (2015). De ‘Win een speelplein voor uw dorp’ actie van Bebat is dus niet aan zijn proefstuk toe en daagt dit najaar voor deze 4de editie de provincies Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant uit. De inzet voor de deelnemende gemeenten is niet min: per provincie wordt er een speelplein, gemaakt uitsluitend uit recycleerbare materialen, geschonken aan de winnaar. Tussen 1 en 30 september zullen de inwoners dus extra hun best moeten doen om zoveel mogelijk gebruikte huishoudelijke batterijen in te zamelen. De huishoudelijke batterijen kunnen terecht in één van de Bebat-inzamelpunten in de gemeente.

De gemeente die per regio het grootste gewicht aan huishoudelijke gebruikte batterijen per inwoner inzamelt, zal binnenkort een speelplein rijker zijn. Door het totale inzamelresultaat van de gemeente te delen door het aantal inwoners van de gemeente, maken alle gemeenten evenveel kans om het ecologische speelplein te winnen. Maar liefst 25 gemeenten uit Vlaams-Brabant zetten hun tanden in deze ecologische uitdaging. De deelnemende gemeenten zijn: Aarschot, Beersel, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Glabbeek, Halle, Herent, Herne, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kappelle-op-den-bos, Kortenberg, Landen, Liedekerke, Linkebeek, Linter, Merchtem, Pepingen, Steenokkerzeel, Ternat, Tielt-Winge, Tienen en Zaventem.

Uitstekende resultaten vorige edities

“Dit najaar kunnen we opnieuw 3 gemeenten gelukkig maken. Sinds we gestart zijn met deze inzamelwedstrijden in 2013 hebben we ondertussen al vijf speelpleinen geschonken. Ook de inzamelresultaten zijn uitstekend. De provincies Oost-Vlaanderen en Namen zamelden respectievelijk 38.845 en 4.738 kilo gebruikte batterijen, zaklampen en accu’s in, West-Vlaanderen en Henegouwen 47.424 kilo en 25.838 kilo en de Antwerpse gemeenten zamelden vorig jaar maar liefst 39.346 kilo gebruikte batterijen in. We hopen dat Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant zich voor deze vierde editie van hun duurzaamste kant laten zien en de inzamelresultaten evenaren of zelfs misschien overtreffen. Zo heeft niet alleen de winnende gemeente baat bij de actie, maar ook de natuur,” licht Nele Peeters, marketing manager van Bebat, toe.

Over de vzw BEBAT

Bebat vzw is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt er dus voor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw geeft gebruikte batterijen een nieuw leven en behoort tot de wereldtop wat betreft de inzameling van batterijen. In onze meer dan 23.500 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. Bebat vzw staat in voor de ophaling, sortering en recyclage ervan. In 2015 zamelde Bebat een recordgewicht van ongeveer 2.758 ton batterijen in. Bovendien tonen huisvuilanalyses aan dat 100 kg huisvuil gemiddeld slechts 1 batterij bevat, waarmee Bebat een inzamelefficiëntie van 88% behaalt.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?