Video - Jubileumschieting bij 100-jarige Handboogmaatschappij Leerbeek St Pieter

LEERBEEK – Er kwamen een 110 handboogschutters af of de viering van het 100-jarig bestaan van de Leerbeekse Handboogmaatschappij Sint-Pieter.

De vereniging zou opgericht zijn in 1916, wat blijkt uit opzoekingen van de Gooikse Heemkundige kring. In 1935 zou iemand de houten wip in brand hebben gestoken en iets meer dan 10 jaar laten tijdens de oorlogsjaren werd de wip een tweede keer vernield. In 1947 richtten toenmalige burgemeester Theodor De Leener en August Van Laethem de wip weer op.

De Leerbeekse handboogmaatschappij is nog één van de weinige overgebleven schuttersverenigingen in het Pajottenland. Toch wist het bestuur de club in stand te houden ondanks de handenvol geld die het onderhoud van de staande wippen kost. Voor het tornooi klommen twee leden nog 30 meter hoog in de wippen om er smeelnippels te bevestigen aan de katrollen, om het optrekken te vergemakkelijken. Voorzitter Gustaaf Van Laethem deed in zijn toespraak een beroep op het gemeentebestuur om de vereniging te helpen overleven. Schepen van sport Gunther De Wilde mocht als eerste naar de 'vogels' schieten.

110 schutters

Er kwamen 110 schutters af op de wedstrijd, waar het bestuur ter gelegenheid van het jubileum de prijzenpot had opgetrokken. Normaal zijn er een 70 deelnemers op de Leerbeekse tornooien. De prijzenpot bestond uit de 7 euro, die elke schutter in legde, verhoogd met een extra 250 euro van de vereniging. De schutters kwamen uit een 25 steden en gemeenten in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Ere-voorzitter Willy Robaert is 65 actief als schutter. OOik won hij aan de kust eens 3 tornooien op één dag. Samen met de huidige voorzitter Gustaaf Van Laethem hield hij de vereniging recht. Hij was ook ondervoorzitters van de Sint-Sebastiaangilde van Sint-Pieters-Leeuw. Daar is het schieten met katrollen nog steeds niet toegelaten. Dat mag in Leerbeek wel.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?