Gemeente Ternat is postwagens op voetpaden beu

TERNAT – De gemeente Ternat heeft een open brief naar Bpost gestuurd om te protesteren tegen het feit dat postbodes van B-post met hun wagens op voet- en fietspaden rijden om brieven in de bussen te steken.

“We kunnen het niet aanvaarden dat de wagens van Bpost op voet- en fietspaden rijden. We hebben daarom een open brief gestuurd naar Bpost om een signaal te geven dat we het als bestuur niet eens zijn met deze werkwijze”, zegt schepen Jozef Borremans, die het probleem aankaartte in het schepencollege.

“We vermoeden dat de postbodes onder druk staan en dat ze om redenen van productiviteit  veel meer brieven moeten posten. Het is gemakkelijker om zo van uit de wagen de post in de bussen te steken. Vroeger waren er met de fiets of brommer geen problemen. Een voetpad is er voor de voetganger en een fietspad voor de fietsers maar niet voor auto’s. We vinden dat Bpost als openbare instelling een voorbeeldfunctie heeft. Dergelijke verkeersinbreuk wordt bestraft met 150 euro boete”, aldus Borremans. De schepen hoorde gelijkaardige klachten in de omliggende gemeenten.

Werkdruk

Ook bij de vakbonden is het probleem gekend. “We gaan de overtreders zeker niet verdedigen en doen er alles aan om dergelijke overtredingen te vermijden. Maar de werkdruk is zodanig toegenomen dat er postbodes zijn, die stommiteiten gaan doen om binnen de tijdsspanne hun werk af te krijgen. Dikwijls geraken ze gewoon niet rond”, zegt Jean-Pierre Neyns van ACOD Post.

Ook woordvoerder Barbara Van Speybroeck van Bpost stelt dat er geen operationele reden is, die verantwoordt dat postbodes de verkeersregels niet respecteren. Postbodes hebben daartoe geen vrijgeleide. Als het dan toch gebeurt, gaat het om uitzonderingen, want de meerderheid van de postbodes houdt zich aan het verkeersreglement.”, zegt Barbara Van Speybroeck.

Minder klachten

Volgens Barbara Van Speybroeck neemt het aantal klachten bij de ombudsdienst af. “Maar als er zo iets gemeld wordt, nemen we het ernstig en voeren we doorgedreven controles uit.”


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?