‘Indevuilbak’ leert Vlaming weer de vuilbak gebruiken

REGIO – Het valt wel op tijdens vakantie in het buitenland, In Vlaanderen wordt er enorm veel afval langs de straten gegooid. Tijdens de zomervakantie van 2016 roept Indevuilbak de Vlamingen op om hun verantwoordelijkheid op te nemen en afval bij te houden tot ze het in een vuilbak kunnen gooien.

 Via verschillende acties zullen Vlamingen op de meest vervuilde plaatsen in Vlaanderen, zoals op parkings aan autostrades en in winkelstraten, aangespoord worden om hun zwerfvuil in de vuilbak te gooien. Daarnaast zal Indevuilbak ook gemeenten en lokale overheden coachen naar een betere aanpak van het zwerfvuilprobleem. Gedragsverandering is nodig want in 2015 werd 3.085 ton zwerfvuil en sluikstort rond gewestwegen en parkings opgekuist, goed voor een prijskaartje van 5,5 miljoen euro.

Zwerfvuil voorkomen, ieder zijn verantwoordelijkheid

De Vlaming als individu staat centraal in deze campagne tegen zwerfvuil. Langs autosnelwegparkings, bushaltes, stations en in winkelstraten - de zogenaamde zwerfvuilgevoelige plaatsen - zal Indevuilbak deze zomer mensen aanspreken via verschillende initiatieven. Want het is voor Indevuilbak een probleem dat ons allen aangaat. Tijdens eens fractietelling in 2015 werden er gemiddeld maar liefst 540 eenheden zwerfvuil gevonden op 1 kilometer. Het totale plaatje is sprekend: 17.500 ton zwerfvuil moet jaarlijks in Vlaanderen worden opgekuist en dat kost de Vlamingen 61 miljoen euro.

 Samen voor minder zwerfvuil

Indevuilbak zal daarnaast ook aanwezig zijn op verschillende activiteiten tijdens de zomer waarbij ze afvalzakjes uitdelen met als doel het motiveren van mensen om hun afval in het zakje bij te houden tot ze een vuilbak bereiken. Een kleine daad, met een onwaarschijnlijk groot resultaat. Zowel op wegparkings, op Vlaamse stranden als in winkelstraten en op evenementen zal het Indevuilbak-team vertegenwoordigd zijn om iedereen bewust te maken van de minimale inspanning die wordt gevraagd.

Zwerfvuil aanpakken op “plaats delict”

Henny De Baets, administrateur-Generaal van de OVAM: “Onze strijd tegen zwerfvuil komt stilaan op kruissnelheid. In juli, augustus en september gaan we het probleem aanpakken op de plaats waar het zich mogelijk stelt, zoals op (anonieme) plaatsen en bij wie het mogelijk veroorzaakt. Hoofdzakelijk zien we problemen langs autosnelwegen, op het strand en in winkelstraten en haltes van het openbaar vervoer. We willen onze medevlamingen helpen om zich bewust te worden van de kleine moeite die het kost om je eigen afval bij te houden tot je aan een vuilbak komt. Hopelijk krijgen we iedereen op dezelfde lijn om zijn steentje bij te dragen.”

Geïntegreerde aanpak voor lokale overheden, Vlaamse domeinbeheerders, bedrijven en helper van het verenigingsleven

 

Na de ondertekening van de overeenkomst tussen het verpakkende bedrijfsleven en Minister Schauvliege in maart van dit jaar, werkte Indevuilbak een actieplan 2016-2017 uit dat, naast acties waarbij alle Vlamingen worden benaderd, ook de ondersteuning van lokale besturen opneemt. Zo werd een coachingtraject uitgewerkt om steden en gemeenten te helpen bij het opstellen en uitvoeren van een efficiënt zwerfvuilbeleid. Lokale besturen kunnen rekenen op een intensieve begeleiding, waarbij gedurende twee jaar de nodige middelen en mensen worden ingezet om samen werk maken van een nette omgeving. Tegen eind 2017 zullen 50 gemeenten en andere Vlaamse domeinbeheerders begeleid en ondersteund worden. Maar ook bedrijven kunnen rekenen op extra ondersteuning voor zwervuilacties. Indevuilbak start namelijk vijf trajecten op ter preventie van zwerfvuil bij bedrijven.

Ook zet Indevuilbak in op het verenigingsleven om zoveel mogelijk burgers, scholen, clubs, jeugdbewegingen en verenigingen te mobiliseren. Daarvoor werd een beloningssysteem in het leven geroepen om hen sterker te ondersteunen en te bedanken voor hun engagement. Dit najaar zal een groep scholen en verenigingen het systeem testen. Volgend jaar wordt het systeem uitgerold over heel Vlaanderen.

Maar ook een efficiënte en doeltreffende handhaving maakt integraal deel uit van de aanpak. Zo ondersteunt Indevuilbak de handhavingsweek in West-Vlaanderen die, met de steun van de gouverneur, van 19-26 september plaats zal vinden. Hiertoe zullen alle handhavers evenals de toezichthouders, GAS-ambtenaren en de politie maximaal gemotiveerd worden om gedurende deze week extra verhoogde aandacht te hebben voor zwerfvuil en sluikstort. De acties zullen worden geregistreerd en worden gecommuniceerd onder het motto ‘Schoon genoeg van zwerfvuil’. Aan de overige provinciegouverneurs zal de vraag gesteld worden om mee te werken in 2017.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?