Kasteel van Gaasbeek krijgt 'hedendaags’ poortgebouw

GAASBEEK  - Vanaf september beginnen de eerste werken van het ambitieuze masterplan van het kasteeldomein van Gaasbeek. Eerst worden de kleinere buitengebouwen aangepakt. Maar de meest opvallende ingreep zal de bouw van een ‘poortgebouw’ zijn aan de straatkant.

De bedoeling van het masterplan is van het museum ‘Kasteel van Gaasbeek’, een toonaangevende Europese erfgoedplek te maken die ook beter toegankelijk is voor mensen die minder mobiel zijn.

“Eerst komen de historische gebouwen in het park aan de beurt want die zijn er slecht aan toe. In september krijgen de kleine gebouwen links van het kasteel een grondige opknap- en herwaarderingsbeurt. Dat zijn het barokke paviljoen, de kapelaanwoning, de vroegere tuin en kruidentuin en de trappenpartij. De gebouwen krijgen allemaal een functie. Zo wordt de kapelaanwoning een vertelhuis voor de educatieve dienst. De ommuurde tuin wordt een stiltetuin, een plek voor reflectie en bezinning in een Middeleeuwse stijl. In het barokpaviljoen kunnen lezingen, recepties en kleine concerten of tentoonstellingen plaats hebben”, vertelt directeur Luc Vanackere.

Altaarstuk van Gerard Seghers

Volgend jaar komt de barokke Sint-Gertrudiskapel  aan de beurt voor een volledige restauratiebeurt. “We hebben voor het  schilderij, het altaarstuk van Gerard Seghers, een aanvraag ingediend bij de Koning Boudewijnstichting en hopen dat er daar extra geld zal uit voortvloeit. Het masterplan beperkt zich tot het gebouw van de kapel. Volgend jaar wordt ook de triomfboog achteraan in het park gerestaureerd”, weet Vanackere.

In 2019 komt er een volledig nieuw ‘entreegebouw’ voor het hele domein op het stuk grond waar nu nog de horecazaak ‘De Chalet’ staat. Het terrein zal landschappelijk geïntegreerd worden in het kasteeldomein. “Er komt een gebouw waar de bezoeker onthaald zal worden en informatie zal krijgen over het park, de museumtuin, kasteel en de hele geschiedenis van de plek maar ook over de hele regio. Het is dus ook een soort ontvangst voor heel het Pajottenland. We willen er een filmzaaltje in integreren waar in er documentaires te zien zijn over het Pajottenland maar ook over wat er in het kasteel gebeurt en over de geschiedenis van het gebouw.” Er komen ook kantoren, een vergaderruimte, een bibliotheek en een kijkdepot.

Vlaamse Bouwmeester

Op dit ogenblik eet nog niemand hoe het ‘poortgebouw’ er zal uit zien. “Het is een vrij ambitieus bouwprogramma en daarom gaan we werken met de Vlaamse Bouwmeester. De procedure is opgestart en we verwachten dat de jury tegen het najaar van dit jaar opdrachten gaat geven aan een viertal architectenbureaus om ontwerpen te maken. Het is de bedoeling dat dit kwaliteitsvolle architectuur wordt. Ik ben net terug uit het Oostenrijkse Bregenz. Als ik zie hoe er daar gewerkt wordt met hedendaagse architectuur in een historische omgeving, dan besef ik dat we hier nog heel veel moeten leren. Het wordt tijd dat de overheid op markante plekken, zoals dit kasteeldomein er één is, voorbeeldgebouwen creëert. Ik kijk daar heel erg naar uit”, zegt Luc Vanackere.

Kasteel

Als de nieuwbouw klaar is, wellicht eind 2020, dan kan aan het kasteel zelf begonnen worden. “Vermoedelijk zullen we dan het kasteel moeten sluiten omdat er ingrijpende werken nodig zijn. De precieze planning ken ik nog niet, maar ik denk dat we een half tot een volledig seizoen, gesloten zullen zijn. Maar daarna zullen we klaar zijn om het publiek van de toekomst hier te ontvangen”, vertelt Luc Vanackere.

Torens

In het kasteel gebeuren er ingrepen waardoor rolstoelgebruikers zich gemakkelijk van het ene naar het andere niveau kunnen begeven. Er komen liften die toelaten de torens te bezoeken en het prachtige landschap te bewonderen. Het kasteel zelf is in goede staat maar het interieur, waaronder de wandschilderingen, moet grondig gerenoveerd worden. ‘Er wordt vertrokken van foto’s van de huidige toestand om naar een toestand te gaan waarvan men vermoedt hoe het is geweest’, zegt Luc Vanackere.

Afternoon teas

De huidige onthaalbalie wordt omgebouwd tot een publieksrestaurant, als een annex van de brasserie, die er al is aan de ingang van het park. Het is de bedoeling dat er catering kan aangeboden met een beperkte kaart zoals afternoon teas, kleine gerechtjes, streekproducten maar wel met een scherp profiel. De ruimte kan ook op een polyvalente manier gebruikt worden.

“Op de verdieping boven het nieuwe restaurant zal een deel van de kantoren verhuizen naar de nieuwbouw zodat het museumgedeelte kan uitbreiden met de integratie van een aantal verblijfsruimtes zodat we in een soort Upstairs Downstairs kunnen tonen, hoe de eigenaars leefden en de personeelsleden achter de schermen werkten", aldus de directeur.

Voorbereiding

Aan de uitvoering van het masterplan ging een kleine vijf jaren voorbereiding vooraf. Het masterplan werd nog goedgekeurd door de toenmalige minister van cultuur Joke Schouvliege en werd verder gezet onder Sven Gatz. In 2014 raakte reeds bekend dat 12,5 miljoen euro zou worden uitgetrokken voor de uitvoering van het masterplan Kasteel van Gaasbeek. Het kasteel zou daarmee naar de Europese top promoveren.

Zie ook:

-http://www.persinfo.org/2015/01/23/restauratie-kasteel-van-gaasbeek-start-volgend-jaar

- http://www.persinfo.org/2014/11/28/masterplan-katapulteert-gaasbeek-naar-%E2%80%98premier-league%E2%80%99-van-europese-kastelen

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?