Vlaams-Brabantse export kent mooie groei

REGIO – De halfjaarcijfers voor export-aanvragen van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant geven een rooskleurig beeld. Tijdens de eerste zes maanden van 2016 werden er 30% meer exportdocumenten aangevraagd dan in dezelfde periode van 2015. Ook het aantal exporterende bedrijven nam met een derde toe. Een opsteker voor de regio en zeker ook voor de vrachtluchthaven Brucargo.

Waar de cijfers in 2015 steeds schommelden tussen de 1850 en 2150 aangevraagde documenten per maand, ziet Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant in 2016 een aanhoudende groei tot bijna 3500 exportdocumenten in juni. Hoewel het aantal aangevraagde documenten geen exacte voorspeller is van het aantal goederen die geëxporteerd worden of de waarde van de export, vormt het wel een goede graadmeter.

Meer bedrijven exporteren

Want niet alleen het aantal aangevraagde documenten is gestegen, ook het aantal bedrijven dat exportdocumenten aanvraagt, ligt in de eerste zes maanden van 2016 een derde hoger. Nog een trend is de toename van digitale certificaten van oorsprong via DigiChambers. Dankzij dat platform moeten dergelijke certificaten niet meer fysiek aangevraagd worden in de kantoren van Voka maar kan het digitaal gebeuren, wat tijd en verplaatsingskosten uitspaart voor de bedrijven. “Steeds meer bedrijven vragen digitaal hun certificaten aan. Meer dan dat er nog op onze kantoren een stempel komen halen”, zegt Pol Pardon, als financieel directeur van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant ook bevoegd voor de exportdocumenten. Een bedrijf dat recent overstapte is Caterpillar, goed voor een derde van alle Vlaams-Brabantse aanvragen in DigiChambers.

Saudi-Arabië voert exportlijst aan

De exportdocumenten moeten enkel aangevraagd worden voor goederen die buiten de Europese Unie vervoerd worden. Als gekeken wordt naar de bestemmingslanden naar waar het meeste geëxporteerd wordt, staan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten net als vorig jaar op een respectievelijke eerste en tweede plaats. Rusland sluit in 2016 de top 3 af. Ook opmerkelijk is de stijging van China (4) en Oekraïne (6). Die stijging is voor een groot deel te danken aan de toegenomen export van bierbrouwer AB InBev naar die landen.

Opsteker voor vrachtluchthaven Brucargo

De cijfers zijn niet alleen goed nieuws voor de Vlaams-Brabantse economie maar ook voor de vrachtluchthaven Brucargo. De tweede grootste logistieke draaischijf van het land, goed voor 5000 directe jobs, kon vrij snel na de aanslagen van 22/03 het werk hervatten, maar wordt bedreigd door de Brusselse geluidsnormen en het weerwerk van actiecomités. “Ford Genk telde eind 2011 ongeveer 4000 werknemers. Een actiecomité dat toen gepleit zou hebben om die jobs daar weg te halen of een overheid die deze werkgelegenheid er weg had willen pesten, had meteen het hele land over zich gekregen. Hier is dat spijtig genoeg niet het geval”, vindt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur Voka Vlaams-Brabant.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?