Zonnestraal onbereikbaar voor hulpdiensten door bezette middenstrook

LENNIK – Op de N282 (Kroonstraat), ter hoogte van Zonnestraal, is het verschil tussen parkeerplaatsen en de doorsteken niet meer duidelijk waardoor het er dikwijls niet meer mogelijk is af te slaan door geparkeerde wagens. Toen de gemeente Lennik twee jaar geleden haar nieuw parkeerreglement invoerde werden er parkeerzones afgebakend. De borden die de parkeerplaatsen aanduidden, werden weg genomen.

Dat heeft regelmatig verstrekkende gevolgen. Ziekenwagens of dokters, die dringend naar Zonnestraal moeten, kunnen niet afslaan en moeten een ommetje maken langs de rotonde. Klanten van de Okay moeten door rijden naar de Markt om daar terug te draaien. Als er toch een plaatsje vrij blijft is het afdraaien niet zonder risico, omdat geparkeerde voertuigen het uitzicht verhinderen.

Gemeenteraadslid Gun Mignon (N-VA-Lennik²) interpelleerde het college van burgemeester en schepenen tijdens de gemeenteraad. “Dit probleem werd in november van vorig jaar besproken op een vergadering met  de mensen van Zonnestraal. Ziekenwagens, dokters en busjes van Zonnestraal moeten al veel geluk hebben om te kunnen afslaan. Het zebrapad ligt daar tussen twee bochten en is op die manier slecht zichtbaar. Het zou beter aan de Schoolweg liggen. Zonnestraal maakte een lijstje op met terechte opmerkingen op maar krijgt geen reactie van de gemeente.”

Mobiliteitsschepen Yves De Muylder bevestigde de ontmoeting met de mensen van Zonnestraal. “Ik heb de verantwoordelijke nog wat geduld gevraagd.”

Mignon wees er de schepen op dat er vroeger zones waren, waar er niet mocht geparkeerd worden maar dat die verdwenen toen de gemeente de parkeerzones invoerde. Volgens schepen De Muylder (CD&V) ging het Agentschap Wegen en Verkeer in de fout. “Het gewest nam de borden met parkeerverbod per ongeluk weg en de borden zijn nog niet terug gekomen.”

Op expliciete vraag van de gemeente

Maar nu blijkt dat de verkeersborden zijn weg genomen op vraag van de gemeente Lennik. “We hebben de borden ter hoogte van Zonnestraal, op expliciete vraag van de gemeente Lennik, verwijderd toen de gemeente een parkeerreglement invoerde”, zegt Anton De Coster, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Als er op die plaats ingrepen nodig zijn, om bijvoorbeeld de toegang van ziekenwagens te vergemakkelijken, moet de gemeente daartoe stappen ondernemen naar het AWV en Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) toe.” Hetzelfde gebeurde blijkbaar ook op de Algoetstraat ter hoogte van de sporthal.

10 knelpunten

Bij Zonnestraal zet Katia Nimegeers zich in voor meer verkeersveiligheid langs de weg die langs Zonnestraal loopt. In november lichtte ze voor Zonnestraal tien knelpunten uitgebreid toe op het gemeentehuis. In een volgend artikel gaan we verder in op deze pijnpunten. “De middenstrook baart onze instelling veel zorgen. Zonnelied heeft heel wat impact op deze weg. We noteren dagelijks 66 ritten, daarbij komen er nog de vele leveranciers, verpleegkundigen, personeelsleden, bezoekers, enz. Busjes die richting Gooik willen rijden moeten een ommetje maken via de Markt. Wie van uit de Markt wil afslaan moet rond langs de rotonde.”

Geduld

“We legden in november ons plan voor aan de gemeente en het enige wat we vernamen is dat we geduld moeten hebben. Hoe lang, dat krijgen we niet te horen. We begrijpen wel dat alles in een groter geheel moet bekeken worden maar tot onze verwondering krijgen we helemaal geen terugkoppeling. Ik ben eigenlijk verbolgen over de aanpak van de gemeente”, aldus Katia Nimegeers. Ondertussen gebeurden er al een aantal ongevallen, gelukkig zonder verwondingen.

Zie ook: http://www.persinfo.org/2016/06/29/de-10-pijnpunten-%E2%80%98verkeer%E2%80%99-van-vzw-zonnestraal

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?