Halle is een ‘TTIP-vrije’ gemeente

De gemeenteraad heeft de motie 'HALLE TTIP-vrij' goedgekeurd. Na een uiteenzetting over TTIP door Bart Staes, Europarlementslid van Groen in september 2015 richtten een aantal geëngageerde Hallenaren een werkgroep op met de naam ‘Halle TTIP vrij’.

TTIP (Transatlantic Trade and Iinvestment Partnership) is het omstreden vrijhandelsverdrag waarover de Verenigde Staten en de Europese Unie sinds 2013 onderhandelen. Wat er tot nu toe over bekend is, roept veel protest op. Het TTIP is erg omstreden omdat het mogelijk een ongewenste deregulering inhoudt op het vlak van sociale rechten, milieubescherming, volksgezondheid, dierenwelzijn en consumentenrechten. Het is grotendeels geschreven op maat van de grote multinationale bedrijven. Lokale bedrijven ondervinden alleen maar nadelen. Het TTIP zal het democratisch proces verzwakken en dat niet enkel op Europees, nationaal of regionaal vlak, maar ook op gemeentelijk vlak: bedrijven zullen gemeentelijke regelgeving die volgens hen indruist tegen de onderhandelde vrijhandelsprincipes, kunnen laten vernietigen door een hoogst dubieus arbitragecollege. Ze zouden ook enorme schadevergoedingen kunnen eisen.

De eerste doelstelling van de werkgroep is de bevolking van Halle en omstreken informeren over de gevaren van het TTIP. Ze doen dat via allerlei middelen: info -avonden, een facebookpagina, een nieuwsbrief die naar 350  mailadressen gaat. Het grote TTIP-paard werd daarbij een paar keer van stal gehaald.

GEMEENTERAAD

Een tweede doelstelling was de gemeenteraad van Halle overhalen de stad uit te roepen tot ‘TTIP -vrije stad’. En dat gebeurde ook op de gemeenteraadszitting van 28 juni toen de gemeenteraad een motie in die zin aannam. Natuurlijk gaat het hier om een symbolische actie, maar toch is ze van belang. Over heel Europa hebben steden dergelijke moties aangenomen. In Vlaanderen  hebben alleen Gent en Leuven moties aangenomen, maar daar werden de teksten een stuk afgezwakt. De motie van Halle is duidelijker: de gemeenteraad vraagt de hogere overheden die wel een rol spelen in het al dan niet aannemen van het TTIP,  zich uit te spreken tegen het TTIP zoals het tot nu toe bekend is. Zij vragen een ander, slimmer akkoord dat effectief de hoogste normen op het vlak van sociale rechten, milieubescherming, volksgezondheid, dierenwelzijn en consumentenrechten garandeert. Halle schrijft zich in op de lange lijst  Europese steden die zich symbolisch ‘TTIP-vrij’ hebben verklaard.

Daarmee heeft de werkgroep natuurlijk één van haar doelstellingen bereikt, maar dat betekent niet dat ze nu op haar lauweren zal rusten. De werkgroep zal verder gaan met haar informatieopdracht en zal ook deelnemen aan de nationale acties tegen het TTIP die stilaan op gang komen. Zo is er in 20 september om 17 uur een grote betoging gepland in de Europawijk in Brussel.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?