Denken en doen met Opwijk 2040

OPWIJK - "We kuisen de banken op" klinkt het bij Opwijk 2040. Een nieuw burgerplatform dat duurzaamheid in al zijn facetten wil promoten en stimuleren. "Het is een kleine knipoog naar wat er in een recent verleden met de financiële instellingen gebeurde en nog gebeurt", vertellen de initiatiefnemers. Al gaat het hier om het opkuisen van zitbanken.

Aanstaande zondag kuisen Opwijkenaars 5 zitbanken in de gemeente op. Het is het startproject van Opwijk 2040, een groep enthousiaste mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. "Duurzaamheid staat niet alleen voor geitenwollen sokken", steken de mensen achter het project van wal. "We willen ook sociaal, economisch en cultureel het heft in handen nemen. Zo is het opkuisen van de zitbanken meer dan alleen een ecologische actie. Tegelijk willen we de buurten stimuleren om samen te komen, om met elkaar te praten.", zo vertellen Yoni Van Den Eede en Tom Bosman. "Zie het als zorg dragen voor elkaar, voor het milieu, maatschappij, economie en zoveel meer. Los van enige politieke insteek staat ons denk- en doeplatform open voor iedereen, geheel vrijblijvend." 

Het opkuisen van de zitbanken is vooral een symbolische actie. "We willen de idee via deze weg promoten en kenbaar maken bij de mensen. Het is ludiek en moet een draagvlak creëeren bij de mensen.", aldus Opwijk 2040. De 5 zitbanken die onder handen worden genomen worden beheerd door een zogenaamde 'bankdirecteur'. Aan elke bank brengen de initiatiefnemers vers gebak. Op het pleintje aan de bank van de Sint-Pauluskapel is er zowaar een partijtje Kubb voorzien. "Alle acties die bijdragen tot het gemeenschappelijk idee zijn welkom", aldus Van Den Eede.

Opwijk 2040 ontstond op café. "Het is die connectie tussen mensen onderling dat we opnieuw willen stimuleren. Iedereen weet dat hij of zij een buurman / -vrouw heeft maar durft er nauwelijks mee te spreken. Wij willen dat opnieuw bevorderen", klinkt het in koor. En na enkele weken op Facebook krijgt het platform al gehoor. "Sommige mensen hebben zich spontaan aangesloten. Ze hoorden van ons via Facebook, op café of van vrienden. We starten zondag ludiek met deze actie, maar vermoedelijk komen er nog enkele kleinere acties tijdens de zomermaanden. In het najaar is het de bedoeling om een gespreksavond te organiseren tussen burgers en experts over bepaalde thema's die de mensen zelf kunnen aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan het autodelen en vele andere onderwerpen" laat de groep horen.

Het initiatief is via Facebook te volgen: https://www.facebook.com/opwijk2040

Op de foto: Yoni Van Den Eede, Tom Bosman, Bert De Wel, An Mannaert, Gert Van Den Eede. Vincent Vasseur ontbreekt.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?