Aangepast voorstel nieuwe verkeersinrichting Halle centrum goedgekeurd

HALLE – Op dinsdag 28 juni keurde de gemeenteraad de nieuwe circulatiemaatregelen en een aangepaste parkeerregeling voor het Halse stadscentrum goed.

Het nieuwe circulatieplan was bij heel wat inwoners en handelaars de laatste weken een belangrijk gespreksonderwerp. Tijdens en na de infoavond van 21 juni ontving de stad nog suggesties en kritische bedenkingen, die besproken werden op de commissie openbare werken en mobiliteit van vorige week. De stad nam een aantal suggesties ter harte, wat resulteerde in enkele belangrijke aanpassingen van het nieuwe circulatieplan.

Zes aanpassingen aan het voorstel:

1)      De stad engageert zich om op drukke momenten een shuttledienst te voorzien tussen het centrum van de stad en de stadsrandparkings.

2)      In de straten die in het nieuwe circulatieplan éénrichtingsstraat worden, optimaliseert de stad het parkeren door bijkomende parkeerplaatsen te creëren. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn in de Baron Jacquesstraat, de Minderbroedersstraat en de Poststraat, met name door te laten parkeren langs beide zijden van de straat. Ook in de Molenborre wordt extra parking voorzien door de 2 evenwijdige parkeerplaatsen te hervormen tot 4 haakse parkeerruimten.

3)      Het nieuwe circulatieplan voorziet een aantal “knips” in straten, om de doorrijdbaarheid van het centrum voor autoverkeer te beletten. Via een lussensysteem met 4 lussen en één voetgangerszone worden automobilisten namelijk eenvoudiger en efficiënter naar de plaats waar ze moeten zijn geleid, zonder het hele stadscentrum te moeten doorkruisen. Er worden “knips” aangebracht in de Volpestraat, V. Baetensstraat en de Vuurkruisstraat, maar de voorziene knip in de Onderwijsstraat zal toch niet worden doorgevoerd. De bewoners van de Onderwijsstraat gaven voldoende doorslaggevende argumenten om het idee van de knip in hun straat af te voeren. Belangrijkste argument is hier dat de knip slechts minimale impact zou hebben op de doorrijdbaarheid van de stad.

4)      Het lussensysteem gaat pas van kracht na het vernieuwen van de Beestenmarkt en een uitgebreide informatiecampagne.

5)      De Parklaan zal een fietsstraat worden, maar pas nadat de nieuwe voorstadsparking op Nederhem gerealiseerd is en de shuttledienst in werking is.

6)      De stad besliste om tevens op een vaak gestelde vraag in te gaan: fietsers worden niet toegelaten in de Basiliekstraat tussen 9 en 18 uur, en dit slechts van zodra de Parklaan een fietsstraat is geworden. De stad besliste tot deze ingreep om veiligheidsredenen: de Basiliekstraat wordt zo tijdens de winkeluren een pak veiliger voor voetgangers.

Het nieuwe, aangepaste circulatieplan is realiseerbaar op korte termijn en is inpasbaar in de plannen van de stad op lange termijn. Denk hierbij aan de vernieuwing van de kanaalbruggen, het aanleggen van een ondergrondse parking, het opwaarderen van de Zenne, de parkeertoren van de NMBS op Nederhem, het aanleggen van een fietssnelweg, en het realiseren van een voorstadsparking op de huidige terreinen van het stadsmagazijn.

Vier uitgangspunten

Het goedgekeurde circulatieplan steunt op vier belangrijke uitgangspunten:

1)      verkeersdrukte beheersen en stappers en trappers aanmoedigen

2)      bereikbaarheid van het centrum garanderen en verbeteren

3)      doorrijdbaarheid van het centrum met gemotoriseerd verkeer ontmoedigen

4)      leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het stadscentrum vergroten door het verhogen van de verkeersveiligheid en het kwalitatief opwaarderen van het openbaar domein

Het circulatieplan bestaat uit vier lussen en één voetgangerszone, die onderling weinig of niet verbonden zijn omdoorgaand sluipverkeer in het stadscentrum te vermijden. De lussen leiden diegenen die in het centrum moeten zijn echter wel eenvoudiger en efficiënter naar de plaats waar ze moeten zijn. De huidige rijrichtingen blijven maximaal behouden. Drie knips voor het autoverkeer beletten de doorrijdbaarheid van het centrum.

Naast de circulatiemaatregelen zijn er ook een aantal flankerende maatregelen. Sommige straten krijgen een woonerfstatuut en er komt een lengtebeperking voor vrachtverkeer tot 8 meter.

Parkeerregeling

De parkeerregeling zoals de stad het op de infoavond van 21 juni voorstelde, blijft behouden. Een vaak gehoorde commentaar is dat er in het nieuwe circulatieplan parkeerplaatsen verloren gaan. Het klopt dat in het centrum 37 parkeerplaatsen verdwijnen in de Parklaan, de Vuurkruisenstraat en de Beestenmarkt, maar daartegenover staan ongeveer 273 nieuwe parkeerplaatsen op Nederhem en een shuttledienst naar het centrum. Bovendien worden in een aantal éénrichtingsstraten in het centrum bijkomende parkeerplaatsen voorzien, die het verlies aan parkeerplaatsen op de Beestenmarkt in de nabije omgeving compenseren.

Een belangrijk uitgangspunt in de parkeerregeling is dat bezoekers die voor langere tijd in Halle blijven naar de parkings geleid worden en dat straatparkeren voorbehouden worden voor bewoners of kortparkeren. Binnen het historisch centrum worden alle parkeerplaatsen betalend maar blijft het gratis bewonersparkeren gelden.

Parkeren in het centrum zelf kan in:

1)      De gele zone: 3 uur gratis parkeren (betalend vanaf het 4e uur)

2)      De groene zone: maximaal 2 uur parkeren, 1ste kwartier gratis

3)      De rode zone: maximaal 1 uur parkeren, 1ste kwartier gratis

Herinrichting Parklaan en Beestenmarkt

De plannen om de Parklaan en Beestenmarkt anders in te richten veranderen niet. De stad wil in de Parklaan - een belangrijke schoolomgeving - meer ruimte bieden voor fietsers door van de straat een fietsstraat te maken. Dit betekent dat fietsers er veilig en comfortabel kunnen fietsen, maar dat auto’s er wel nog kunnen doorrijden.

De Beestenmarkt wordt grotendeels een aangenaam plein dat aansluit bij het aanpalende autovrije winkelcentrum. De verblijfskwaliteit zal er zo verbeteren. Het aantal parkeerplaatsen wordt gehalveerd maar ze worden strikt voorbehouden voor kort parkeren.

Al deze maatregelen en aanpassingen zullen doorgevoerd worden na het beëindigen van de werken in de Basiliekstraat en op de Beestenmarkt, met uitzondering van de knip in de Vuurkruisenstraat, die onmiddellijk ingevoerd wordt omdat hij er omwille van de werken in de Basiliekstraat momenteel ook al is.

Voorgeschiedenis

De voorstellen voor een gewijzigde verkeersinrichting zijn er niet zomaar gekomen. Er is geruime tijd over nagedacht. Het college van burgemeester en schepenen en de stadsdiensten werkte verder op een voorstel van het mobiliteitsplatform; een voorstel dat na overleg met handelaars en scholen werd aangepast.

Het initiële plan heeft ondertussen al een ware transformatie ondergaan. Van de oorspronkelijke zeven knips behoudt de stad er bijvoorbeeld slechts drie en de Beestenmarkt wordt niet verkeersvrij gemaakt. De stad is ervan overtuigd dat het nieuwe circulatieplan het wonen en winkelen in het centrum een pak veiliger en aangenamer zal maken.

Je vindt het besluit van de gemeenteraad terug op https://www.halle.be/nieuws-en-actualiteit/nieuws-overzicht/presentatie-infoavond-een-nieuwe-verkeersinrichting-voor


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?