Opnieuw 100 km op gratis Gordelfestival 2016

REGIO – Op zondag 4 september staan verder tal van sportieve én gezinsvriendelijke themawandelingen, -fietsroutes en andere sportieve activiteiten op het programma. De vierde editie van het Gordelfestival plaatst opnieuw de Groene Gordel en de Vlaamse Rand rond Brussel in de kijker, en is voor de allereerste keer volledig gratis. De Gordelklassieker, een lus van 100 kilometer doorheen de Vlaamse Rand, is terug.

Vlaamse minister van Vlaamse Rand Ben Weyts, Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters, gedeputeerde voor Vlaams-Brabant Walter Zelderloo en eerste schepen van Overijse Jan De Broyer hebben vandaag het programma van het Gordelfestival 2016 voorgesteld.

100 km is terug

De vierde editie van het Gordelfestival plaatst opnieuw de Groene Gordel en de Vlaamse Rand rond Brussel in de kijker, en is voor de allereerste keer volledig gratis. De Gordelklassieker, een lus van 100 kilometer doorheen de Vlaamse Rand, is terug.

De Topdag van het Gordelfestival op zondag 4 september zet de hele Vlaamse Rand op zijn kop. Terug van weggeweest is de Gordelklassieker, een iconische lus van 100 kilometer doorheen de 19 gemeenten van de Vlaamse rand rond Brussel. De andere fiets- en wandelparcours verkennen het Pajottenland en de prachtige Druivenstreek rond Overijse.

Huizingen

Ook in het trefpunt Provinciedomein Huizingen valt er die dag heel wat te beleven. Op de Streekproductenmarkt maak je kennis met de smaken van de streek, in het Sportdorp van Sport Vlaanderen met de meest uiteenlopende sporten, zoals hockey, kubb, aikido of krolf. Kinderen kunnen spelen in het Kinderdorp, of de ridders toejuichen op een riddertoernooi. Vanuit Huizingen vertrekken onder meer de ‘Proef de streek’-routes, fietstochten van verschillende afstanden langs de talrijke geuzebrouwerijen van het Pajottenland, en een wandeling doorheen de Zennevallei richting Linkebeek en het FeliXart Museum in Drogenbos. Radio 2 zendt in de namiddag rechtstreeks uit vanuit Huizingen.

Het Gordelfestival wil iedereen dan ook massaal aan het bewegen krijgen in de Vlaamse Rand en zo een lans breken voor het Vlaamse en groene karakter van de streek. Hoofdorganisator Eddy Frans van vzw ‘de Rand’: “Al wie op 4 september deelneemt aan een fiets-, wandel- of ander parcours, verwennen we extra. Voor hen treden Clouseau en Laura Tesoro gratis op in Provinciedomein Huizingen. Elke deelnemer krijgt aan het eind van de dag bovendien een exclusieve Gordelfestivalgeuze of –druivensapje mee huiswaarts.”

Focusgemeente Overijse

De focusgemeente is dit jaar Overijse. Haar dorpskern van Jezus-Eik, aan de poort van het Zoniënwoud, is daarom het tweede grote trefpunt van het Gordelfestival op 4 september. Het beroemde woud is er de ideale setting voor onder meer een Avonturenspeelbos, een gladiatorenloop, begeleide looptochten en mountainbikeroutes. Via tal van wandelingen en fietsroutes ontdekken deelnemers de charmes en het erfgoed van de authentieke Druivenstreek. Tenslotte is er ook ruimte voor ontspanning op het vernieuwde Horecaplein, met internationale straattheateracts, een Kleuterdorp en optredens van Radio Oorwoud en Mathias Vergels & The Village.

Deelnemers kunnen de Gordelklassieker van 100 km starten in de trefpunten Huizingen of Jezus-Eik, maar ook aan GC de Zandloper in Wemmel.

De Groene Gordel zomert

Het Gordelfestival ondersteunt daarnaast opnieuw een reeks zomerevenementen in de Groene Gordel, van juni tot oktober. Sportievelingen kunnen terecht bij Tropiscala (Overijse), De Lus (Grimbergen), Melo Velo (Overijse, Huldenberg en Oud-Heverlee), of Hoebelbike (Sint-Pieters-Leeuw). Op de agenda staan verder enkele gratis stadsfestivals met grote artiesten op hun affiche, zoals Hee Tervuren (Tervuren), Vijverfestival (Dilbeek), het Jaarmarktfestival (Wemmel) en de Druivenfeesten (Overijse). Internationale topacts vallen te bezichtigen op het volksmuziekfestival Gooikoorts (Gooik) en het straattheaterfestival StraPatZen (Sint-Pieters-Leeuw en Ternat). Mollekesfest in Herent, Weg van Klassiek (Dilbeek, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw), MEAULNES/Gerolf van de Perre (Gaasbeek) en de Dag van het Brabants Trekpaard (Vollezele) zetten ten slotte vooral het veelzijdige karakter van de streek in de kijker.

Kortom, het Gordelfestival biedt sportievelingen, recreanten, cultuurliefhebbers, gezinnen en levensgenieters een boeiende zomer boordevol activiteiten in de Groene Gordel en de Vlaamse Rand rond Brussel.

Meer info op www.gordelfestival.be.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?