Opgefriste paardenprocessie valt in het water

OPWIJK - De 114e editie van de Sint-Paulus Paardenprocessie in Opwijk is voor een deel in het water gevallen. Halverwege de ommegang gingen de hemelsluizen open. "We zullen volgend jaar meer moeten bidden en meer moeten hopen", klonk het bij het Sint-Pauluscomité.

Zelfs een halfuur respijt heeft er niet voor kunnen zorgen dat de vernieuwde paardenprocessie in Opwijk volledig droog kon doorgaan. Het organiserende comité had voor de vernieuwingsoperatie beroep gedaan op regisseur Carl Deckers. Dat was ook merkbaar toen de processie zich toen nog onder een flauw zonnetje op gang trok. Meer kleur en jonge deelnemers kruidden de processie. Her en der werd gecorrigeerd. Groepen werden geschrapt en anderen kwamen er bij. Paarden bleven trouw op post. De Opwijkse straten langs het parcours waren mooi gedecoreerd met vlaggen. Het gemeentebestuur deed hiervoor een mooie inspanning. Centraal in de optocht stond nog steeds de verering van apostel Paulus, tevens patroonheilige van de parochie Opwijk. Het zonnetje ruimde jammer genoeg al gauw plaats voor regenwolken, het duurde dan ook niet lang voor de regen met bakken uit de lucht viel. Het Sint-Paulusbeeld kreeg een regenjas aangetrokken, maar niet alle groepen en praalwagens vertrokken nog. De toeschouwers langs de kant zochten schuilplaatsen op.

"Nie pleuje in Opwijk"

Het merendeel van de groepen die uitgegaan waren, zetten hun tocht verder tot op de Singel waar de apotheose plaatsvond. Bisschop van Gent, Mgr. Van Looy keek toe vanaf de zijlijn. De groepen voerden op het plein, hun act op. Zo waren er de vendeliers, trommelaars, dansers, ... Gastparochie dit jaar was het naburige Steenhuffel. Voorzitter Willy Segers van het comité prees de deelnemers, helpers en toeschouwers van de processie. Hij dankte hen voor hun moed om op post te blijven. De zegening van de paarden werd afgelast. "Ze zijn onderweg al genoeg gezegd", sprak bisschop Van Looy. Ook hij had het in zijn korte toespraak over de moed van de Opwijkenaren. "Jullie moeten hier een spreuk hebben: Nie pleuje!"


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?