Zuunbeek kronkelt binnenkort weer als vanouds

SINT-PIETERS-LEEUW - Arbeiders zijn deze week gestart met de graafwerken voor de hermeandering van de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw. Doel is om de beek haar oorspronkelijke traject terug te laten volgen. De Zuunbeek kan hierdoor niet alleen meer water opvangen, ze wordt ook veel aantrekkelijker voor vissen.

Plannen voor de hermeandering naar het oorspronkelijke tracé van de Zuunbeek zijn er eigenlijk al twintig jaar. "De Zuunbeek werd in de jaren '70 gekanaliseerd", weet schepen van leefmilieu Gunther Coppens. "Die aanpassing werd gedaan omdat men toen dacht dat het best was dat het water zo snel mogelijk weg kon. Twintig jaar geleden is men tot de conclusie gekomen dat dit eigenlijk helemaal geen goede oplossing was, in tegendeel."

Stroomversnelling

Het gebied van de Zuunbeek werd twee jaar geleden als één van de strategische projecten van de De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) opgetekend, en dat bracht het hele dossier in een 'stroomversnelling'.

"Die optekening heeft voor een doorbraak gezorgd in het hele dossier", aldus Coppens. "Voor het hermeanderingstraject waren immers heel wat gronden nodig die verworven moesten worden en de aanduiding als strategisch project maakte het makkelijker om dat in orde te krijgen."

Ghent Dredging

Arbeiders van de firma Ghent Dredging zijn intussen gestart met de eerste voorbereidende werken. Het huzarenstukje zou in het najaar moeten zijn afgerond.

"De Zuunbeek moet tegen dan het oorspronkelijke tracé opnieuw volgen", zegt Coppens. "Hierdoor zal de beek 200.000 kubieke meter extra water kunnen opvangen. Mocht de beek toch nog uit haar oevers treden dan zal alles veel gecontroleerder verlopen."

Paaien

Maar er zijn nog voordelen. "De meandering is ook zeer interessant om paaiplaatsen aan te leggen voor vissen. Als alles goed gaat, zit er binnen een paar jaar opnieuw heel wat vis in de beek", sluit Coppens af.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?