Video - Wateroverlast in Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Gaasbeek,…

SINT-PIETERS-LEEUW / HALLE / GAASBEEK - Rond 16 à 17 uur werd de gemeente Sint-Pieters-Leeuw getroffen door zware regenval. Wegens de vele meldingen uit de hele gemeente en de aanhoudende regenval die werd aangekondigd, werd omstreeks 19.05 uur het gemeentelijk noodplan afgekondigd. Alle veiligheidsdiensten en disciplines zijn samengekomen om alles te coördineren. Burgers met vragen kunnen terecht op het nummer 02 371 63 00. Het centrum Zonnig Leven in de Jan Vanderstraetenstraat 198 te Sint-Pieters-Leeuw werd ingericht als opvangcentrum. OCMW- en Rode Kruis-medewerkers vangen daar de burgers op die geëvacueerd moeten worden en geen opvang hebben.

Vele wijken

Heel wat wijken en straten in de gemeente zijn getroffen door wateroverlast: Negenmanneke, Zuun, delen van de Bergensesteenweg, Vlezenbeek-centrum, Postweg, Vlezenbeeklaan, Witte Roos, Hazeveld, Pelikaanberg, Rink, Hoge Paal, Meerweg … te veel om ze allemaal op te noemen. Alle waterbekkens zitten overvol, veel straten staan blank en heel wat kelders zijn ondergelopen. De politie kreeg meer dan 200 oproepen binnen en de brandweer meer dan 370 oproepen.

In de Nederstraat in Vlezenbeek is een auto door het water meegesleurd en in de beek terechtgekomen. De bestuurder is ongedeerd en werd ontzet en opgevangen door omstaanders. Hetzelfde lot onderging een bestelwagen. Ook deze bestuurder werd ontzet door omstaanders.

Sommige delen van de gemeente zijn ook zonder elektriciteit gevallen. Wanneer het waterpeil voldoende gezakt is, zal de elektriciteit terug geactiveerd worden.

Tot nu toe zijn er nog geen meldingen van slachtoffers ontvangen. Reeds een drietal gezinnen moest geëvacueerd worden.

Volgens de vooruitzichten zal het de komende 2 uur nog verder regenen. Het waterpeil is op sommige plaatsen lichtjes aan het dalen.

Het callcenter van de gemeente blijft in elk geval bereikbaar tot minstens middernacht.

Halle

Ook in de stad Halle kwam het gemeentelijk coördinatiecomité in vooralarm samen. De situatie werd in kaart gebracht. Er zijn problemen verspreid over het grondgebied: onder meer in de Blekerijstraat, de Nachtegaalstraat, de Basiliekstraat… De gemeentelijke fase werd voorlopig niet afgekondigd maar de stad en de veiligheidsdiensten volgen de situatie op de voet. In Sint-Pieters-Leeuw is de situatie ernstiger en de brandweer is momenteel vooral daar aan de slag maar doet haar best om zoveel mogelijk oproepen af te handelen.

Tip: bel 112 enkel voor noodsituaties, voor het melden van ondergelopen kelders gebruik je best het digitaal meldpunt van de brandweer: http://vlaamsbrabantwest.be/wateroverlast.

Gaasbeek

In Gaasbeek stond het kruispunt van de Postweg en de Oudenakenstraat onder water. De weg werd afgesloten.

We laten de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw aan het woord.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?