Agentschap Wegen en Verkeer keurt Lenniks parkeerreglement af

LENNIK - Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de invoering van het versoepelde parkeerreglement voor het centrum van Lennik afgekeurd. Volgens een advocaat, gespecialiseerd in verkeerszaken (politierechtbank)  kunnen betaalde retributies teruggeëist worden wegens onverschuldigde betaling. Feit is dat dezelfde fouten ook voorkomen in het oorspronkelijke parkeerreglement.

De schepen van Mobiliteit legde aan de gemeenteraad van januari een versoepeld parkeerreglement voor maar de oppositie stelde verschillen vast tussen tekst en plan. Dit reglement is intussen 3 maal onderwerp van gesprek geweest op de gemeenteraad en zal nogmaals de revue moeten passeren. “Op de gemeenteraad van januari veroorzaakte een eenvoudig voorstel van schepen Yves De Muylder (CD&V) een discussie van meer dan een half uur omwille van een aantal flagrante fouten. Schepen De Muylder bleef maar herhalen dat het een “visuele vaststelling“ betrof. We weten nog steeds niet wat hij hiermee echt bedoelde. Burgemeester Irina De Knop (Open-VLD) en 1ste schepen Heidi Elpers (CD&V) bevestigden beiden tijdens de bewuste gemeenteraad dat ook zij een aantal foutjes hadden geïdentificeerd. De burgemeester stelde voor om de beslissing uit te stellen naar de volgende raad”, verduidelijkt gemeenteraadslid Gun Mignon.

Identiek hetzelfde voorstel tijdens de gemeenteraad van februari 2016

Op de gemeenteraad van februari legde schepen De Muylder (CD&V) onverwacht toch exact hetzelfde reglement voor ter stemming. Het voorstel werd meerderheid tegen oppositie (met 1 stem verschil) goedgekeurd.

Gouverneur verwierp klacht

Omwille van de fouten, die door N-VA – Lennik²  werden geïdentificeerd, werd klacht ingediend bij de gouverneur. Bij aanvang van de gemeenteraad van 23 mei 2016 informeerde gemeenteraadsvoorzitter Koenraad Ameys (Open-VLD) de gemeenteraad dat de klacht niet werd aanvaard.  “Blijkbaar geloofden de diensten van de gouverneur de "toelichting" van het Lennikse schepencollege bij het manke reglement”, meent Mignon.

Agentschap Wegen en Verkeer

“Na de respons van de gouverneur werd contact opgenomen met het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest, om na te gaan wat haar analyse was. Het Agentschap Wegen en Verkeer liet weten dat het aanvullend reglement door haar werd afgekeurd omwille van inconsequenties tussen de tekst die werd goedgekeurd en het plan dat er aan verbonden was. Dat is exact dezelfde analyse die ik maakte”, zegt Gun Mignon. “Ir. Raf Vandenbroeck van het AWV bevestigde me dat ze het parkeerreglement hebben afgekeurd en de gemeente er intussen van op de hoogte hebben gesteld.”

Onvoorstelbaar koppig

“Het is amper te begrijpen dat, nadat de informatie in detail aan de bevoegde schepen werd doorgespeeld, er op de eerstvolgende gemeenteraad identiek hetzelfde voorstel op tafel kwam met identiek dezelfde fouten”, meent Mignon.

“Dit reglement opnieuw voorstellen zonder correctie toont het machtsspelletje aan dat gespeeld wordt. Aangezien burgemeester Irina De Knop (Open-VLD) door de terugkeer van Filip Van Ginderdeuren als ‘onafhankelijke’ even opnieuw over een meerderheid beschikte, vond ze het niet noodzakelijk om de fouten te laten corrigeren. Het toont aan dat de burgemeester geen kwaliteit nastreeft”, meent Mignon.

“Iedereen ziet onmiddellijk deze fouten maar het bestuur negeert ze en opteert voor het conflictmodel. Het bestuur beloofde de Lennikenaren een langverwachte versoepeling van het veel te strenge parkeerreglement. Door dit knoeiwerk zal die versoepeling nu nog steeds niet doorgevoerd zijn. Op de eerstvolgende gemeenteraad zal N-VA – Lennik² een aangepast voorstel ter goedkeuring voorleggen. Wat tijdens de gemeenteraad door schepen Limbourg (Open-VLD) als “gehakketak” werd bestempeld blijkt nu wél héél relevant”, besluit gemeenteraadslid Gun Mignon.

Schepen van mobiliteit Yves De Muylder was niet bereikbaar voor commentaar.

Zie ook: 

http://www.persinfo.org/2016/01/27/lennikse-parkeerreglement-bevat-foute-afbakening-betalende-zone

http://www.persinfo.org/2016/02/23/binnenkort-langer-parkeren-lennikse-handelscentrum

http://www.persinfo.org/2015/12/15/lennik-versoepelt-parkeerregime

http://www.persinfo.org/2013/08/28/lennik-start-begin-2014-met-betalend-parkeren-centrum


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?