Geen duivelsgekte op Dilbeeks Gemeenteplein

DILBEEK - Het Europees Kampioenschap (EK) voetbal zal volgende maand niet op groot scherm te volgen zijn aan het gemeentehuis van Dilbeek. Een gelijkaardig evenement twee jaar geleden tijdens het Wereldkampioenschap in Brazilië lokte nog tweeduizend fans naar het Gemeenteplein.

22 juni 2014 kleurde het plein voor het kasteel-gemeentehuis in Dilbeek helemaal rood voor de belangrijke wedstrijd tussen Rusland en onze Rode Duivels op het WK voetbal in Brazilië. Naar schatting tweeduizend enthousiaste fans kwamen samen en zagen op een reuzenscherm hoe België won. De overwinning werd er na de wedstrijd nog samen uitbundig gevierd.

Ook dit jaar waren er plannen om dat grote voetbalfestijn op het Gemeenteplein te herhalen tijdens de wedstrijden van onze Duivels op het EK in Frankrijk. Maar dat feestje gaat uiteindelijk niet door. De cafés aan het plein dienden aanvankelijk de nodige aanvraag in maar haakten volgens burgemeester Willy Segers uiteindelijk zelf af.

"Gezien terreurdreiging 3 blijft aangehouden, zijn de gemeenten ook verplicht de nodige richtlijnen van OCAD in acht te nemen", stelt Segers. "Zo staan onder meer festivals of voetbalwedstrijden EK (op groot scherm) nog steeds als risico-activiteiten bovenaan. De gemeenten moeten zelf bepalen welke veiligheidsmaatregelen ze wensen te nemen (of indien niet: welke activiteiten niet toegestaan worden)."

"In Dilbeek hebben we beslist dat een aantal grootschaliger zomeractiviteiten (Vijverfestival, Zomercafé, Fuif Chiro Bodegem, Zomaar Zomert, ...) alsook eventuele aanvragen voor EK-op-groot-scherm kunnen doorgaan op voorwaarde dat de locatie kan afgeschermd worden zodat er een toegangscontrole mogelijk wordt. Dit veronderstelt het plaatsen van Heras-hekkens, duidelijke in- en uitgangen en gepaste controle daarbij. De drie cafés aan het gemeenteplein hadden reeds langer een aanvraag ingediend. Toen ze hoorden onder welke voorwaarden dit kon toegestaan worden, hebben ze op eigen initiatief van de activiteit afgezien."

Segers laat weten dat het EK in Dilbeek zeker wel op locaties te volgen zal zijn. "Er gaat evenwel, op voorwaarde van goedkeuring na bezoek van de brandweer, een EK-evenement door in de oude kringloopwinkel aan de Spanjebergstraat. Ook tijdens Vijverfestival en Chrio Bodegem-fuif is er sprake van groot scherm met EK-match. Deze activiteiten verlopen dus binnen de afgeschermde locatie."

(Foto : Archief)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?