Steeds meer regiofestivals voorzien extra veiligheidsmaatregelen

REGIO – De zomermaanden staan voor de deur en dat wil ook zeggen dat er opnieuw heel wat te beleven valt in onze regio. Zo organiseren verschillende steden en gemeenten in en rond het Pajottenland hun eigen festival. Met de voorbije dreigingen en aanslagen in gedachten nemen steeds meer festivals extra veiligheidsmaatregelen. Ook in onze regio zal er meer controle uitgevoerd worden.

Feestend Beert (Beert)

Onze organisatie, vzw FeestendBeert, heeft hier uiteraard al overleg over gehad”, aldus Elke Vandersteen. “Wij volgen deze situatie nauwgezet op en proberen toch altijd de laatste richtlijnen omtrent veiligheid op te volgen. We hebben binnen de organisatie een werkgroep die instaat voor het veiligheidsplan. Hun taak omvat om de laatste richtlijnen en info in verband met veiligheid op te volgen en toe te passen op het veiligheidsplan van onze feesten. Ieder jaar na de feesten evalueren zij ook wat er nog verbeterd kan worden en scholen zij zich regelmatig bij.”

“Onlangs volgden zij nog de studiedag omtrent veiligheid: 'Een veilig evenement: hoe pak je dat aan?'. Deze werd georganiseerd door de provincie Vlaams-Brabant in het PIVO te Asse en we hebben toch wel weer wat bijgeleerd. In verband met de terreurdreiging zullen we volgende maatregelen treffen:

- nog meer controle op rugzakken dan vroeger

- op voorhand vragen om rugzakken thuis te laten (indien mogelijk)

- toelating vragen aan de politie om de mensen eventueel te mogen fouilleren, indien nodig natuurlijk”, besluit Elke Vandersteen.

Gooikoorts (Gooik)

“Wij gaan vriendelijk vragen aan de bezoekers om spontaan hun tas of rugzak te openen aan de inkom van het festival voor een controle ”, vertelt Patrick Lichtert. “We gaan dat aankondigen via de website, een nieuwsbrief en uiteraard ook ter plaatse aan de inkom. Ik was onlangs nog op Labadoux en heb gezien dat elke bezoeker zonder één uitzondering daar begrip voor heeft en spontaan meewerkt.”

“Verder hebben we vernomen dat het FMiV een standpunt heeft ingenomen betreffende veiligheidsnormen tijdens festivals en een lijst zal uitbrengen met veiligheidstips die we uiteraard gaan opvolgen”, besluit Patrick Lichtert van Gooikoorts.

Vijfhoekfeesten (Tollembeek)

“Eigenlijk hadden wij de nodige maatregelen al genomen vanaf onze eerste editie in 2014”, vertelt Gunter Krikilion van de Vijfhoekfeesten. “Wij laten geen rugzakken toe en er zijn constant minstens 10 politiemensen aanwezig. We hebben ook een eigen security-team, zowel op als rond het terrein.”

Outsiderz (Opwijk)

“We nemen elk jaar doelgerichte maatregelen wat betreft de veiligheid, in die mate dat er daardoor dit jaar niet specifiek nog harder gecontroleerd zal worden”, zegt Ben Moens. “Er is zoals steeds een nauwe samenwerking met politie, security en ordediensten.”

Vijverfestival (Dilbeek)
“Op advies van de politie gaan we natuurlijk extra maatregelen nemen”, zegt Lies Vereecke, schepen van Jeug in Dilbeek. “Het probleem zit zo, het vijverfestival is een gratis festival waardoor het moeilijk is om controle uit te voeren. Toch gaan wij ons best doen om op een bepaalde plaatsen toegangscontroles uit te voeren met politie en extra security. Maar we zijn er nog niet helemaal uit.”


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?