Tollembeeks Nemerkendries vierde Maria

TOLLEMBEEK – Een groep parochianen hield woensdagavond onder leiding van pastoor Andy Penne een Mariamoment aan de kapel Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Barbara aan de Nemerkendries.

Volgens een lijst, opgemaakt door Michel Matthijs worden alle jarige kapellen aangedaan. Nu was het de beurt aan de kapel in de Nemerkendries, die oorspronkelijk in 1716  een beetje verder op langs een veldweg of Hallebaan werd opgericht ter ere van Maria.

De kapel werd in 1716 gesticht door Nicolaes Devroede, leenman van Henegouwen. Hij was schepen van Tollembeek van 1681 tot 1702 en van 1708 tot 1710 en burgemeester van Tollembeek in 1681, 1700 en 1703. Hij woonde op het Hof ten Jole in de Hollestraat, een kloosterhof van de Kartuizers van Herne.

In 1998 werd de arduinen kapel verplaatst naar het pleintje op de Nemerkendries. De vzw De Mijnwerker wijdde de kapel toe aan de heilige Barbara, als herinnering aan de vele mijnwerkers die Tollembeek ooit kende. De gemeente is eigenaar en bekostigde de restauratie. (Info: Michel Matthijs)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?