Opendeurdag Pajotse producenten in het teken van korte keten en duurzaamheid

REGIO - Het Pajottenlandmerk vindt steeds meer bijval bij producenten in het Pajottenland en de Zennevallei. Via het merkgebruik krijgen ze extra kansen om hun producten in de kijker te zetten.  Zo doen tien producenten uit Lennik, Gooik, Herne, Sint-Pieters-Leeuw, Bever en Affligem mee aan de tweejaarlijkse opendeurdag op zondag 22 mei. Dit jaar wil streekorganisatie Pajottenland+ tijdens de opendeurdag de focus leggen op de duurzaamheid en de korte keten van de streekproducten.

Twee grote redenen zorgen ervoor dat het gebruik van korteketenproducten wordt gestimuleerd. Jos Huwaert, coördinator van Pajottenland+: “Uiteraard is er de opwarming van de aarde waar iedereen de mond van vol heeft. Producten uit eigen streek zorgen voor minder uitstoot van CO2 en dat verkleint de ecologische voetafdruk. En er is de lageprijzenproblematiek van de landbouwsector. Door de promotie van landbouwers die kaas, dessertjes of andere producten op de markt brengen, hopen overheden en een aantal organisaties dat de sector kan blijven bestaan. Ook als consument kan je je duit in het zakje doen, door meer oog te hebben voor de afkomst van je voeding.”  

In het Pajottenland zijn heel wat landbouwers de laatste jaren meer milieubewust gaan werken. Kijk bijvoorbeeld naar fruitkwekers die de geïntegreerde teelt toepassen. “De meer vriendelijke aanpak van de omgeving laat de natuur heropleven. Dat is een positief signaal waar ook imkers tevreden mee zijn, want amper twee maanden geleden verschenen nog berichten in de media over bijensterfte. Door de duurzaamheid en de korte keten onder de aandacht te brengen, hopen we dat meer Pajotten producten uit hun eigen achtertuin gaan gebruiken”, vertelt Huwaert. 

Naar Pajots ommeland en Brussel met korte keten

De 23 producenten met het Pajottenlandmerk zijn ambassadeurs van het Pajottenland en de Zennevallei. Michel Doomst, voorzitter van Pajottenland+: “Vele familiale en kleine bedrijven zorgen voor kwaliteitsvolle voeding die lokaal herkenbaar is. Die ambassadeurs moeten we steunen. Brussel en de rondom ons liggende steden en regio’s moeten we actief benaderen. De groeiende professionele aanpak moet deuren openen. Het Pajottenland moet een voortrekker van kwaliteit en duurzaamheid worden.”

Meer info over de opendeurdag bij de Pajotse producenten op www.pajottenland.be/opendeurdag2016


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?