Twee fietssnelwegen op komst in Dilbeek

DILBEEK - Beide spoorlijnen, 50 en 50A, op het grondgebied van Dilbeek worden opgenomen in het fietssnelwegennetwerk. Dat maakt het mogelijk om er in de toekomst stapsgewijs fietspaden aan te leggen, die bovendien op subsidies vanuit Vlaanderen en de provincie kunnen rekenen.

Dilbeek drong al langer aan op de toevoeging van spoorlijnen 50 en 50A in het netwerk. Door het opnemen van beide routes, zal een snelle fietsverbinding van Aalst en Denderleeuw met Brussel mogelijk worden. Ook Dilbekenaren halen hier uiteraard voordeel uit, onder andere als vlotter alternatief voor het woon-werkverkeer met de fiets. De gemeente wil dan ook actief meewerken aan de concrete realisatie.

50

Tot nu toe was enkel een fietssnelweg mogelijk van Dilbeek station tot in Brussel (lijn 50). Dat werd nu uitgebreid tot in Aalst. "Weldra zal een projectgroep opgestart worden waarin zowel de provincie, het gewest als de spoorwegen, samen met de gemeente, zullen bekijken waar een fietssnelweg juist moet lopen", aldus schepen Stijn Quaghebeur. "Voorlopig is enkel bepaald dat dit zoveel mogelijk langs het tracé van de spoorlijn moet lopen. Er is dus nog niet bepaald of dit ten noorden of ten zuiden van de lijn moet lopen of een combinatie van beiden. Dit zal geen makkelijke oefening worden. Een fietssnelweg moet namelijk minimaal 3 meter breed zijn. Vooral tussen Dilbeek en Groot-Bijgaarden is de ruimte beperkt. We moeten dus kijken waar dit het best inpasbaar is. In het meer landelijke Bodegem moet dit makkelijker zijn."

50A

Voor de spoorlijn in het zuiden van de gemeente (50A) is het verhaal eenvoudiger. "In het kader van de GEN-werken zijn al heel wat parallelle wegen aangelegd, al dan niet verhard", zegt Quaghebeur. "Deze wegen zijn nog in het beheer van de spoorwegen maar zullen overgedragen worden aan de gemeente. Het is de bedoeling dat de onverharde wegen eerst geasfalteerd worden alvorens de gemeente ze overneemt. De onderhandeling met Infrabel is daarover aan de gang. Er is echter een belangrijke ontbrekende schakel tussen de Ijsbergstraat en de Roomstraat. Ook hierover wordt een gesprek met de spoorwegbeheerder opgestart. "


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?