Veehouders uit Heikruis moeten opnieuw tweehonderdtal dieren afgeven

HEIKRUIS – Het is de zesde keer in tien jaar tijd dat Stefan Van De Velde en Sonia Simons dieren moeten afstaan. Het koppel moest ditmaal 100 runderen, 89 schapen en 7 kalkoenen afgeven. In totaal gaat het al om bijna 700 dieren.

De veehouders kregen eerder al een levenslang verbod op het houden van dieren maar weten dat te omzeilen. Het bedrijf werd op de naam van de moeder van een van hen gezet, daar is juridisch gezien niets mis mee. De bejaarde vrouw was ook niet op de hoogte van de toestand op de boerderij.

Nieuwe inval

Op 2 maart viel de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn binnen bij de veehouders. De inspecteurs waren van oordeel dat de dieren ondervoed waren en namen er een tweehonderdtal in beslag. Volgens advocaat Hans Deneyer verliep die inbeslagname wel niet zoals het hoort. “Wij wisten na de veroordeling in eerste aanleg dat er controles op de boerderij zouden kunnen komen, dat is ook normaal. Op 2 maart was het dan zover, inspecteurs controleerden de boerderij en keken of alles wel volgens de regels verliep.”

“Het resultaat van het rapport was betrekkelijk positief, alles op de boerderij was conform de regels, maar over de toestand van dieren was eigenlijk helemaal niets terug te vinden. Normaal moet de inspectie ook een conditiescore geven over de toestand van de dieren tussen 1 en 5, maar die hebben wij tot op vandaag nog niet gezien. De zaak wordt daarom eind mei in kort geding behandeld.”

Inbeslagname al geregeld?

Volgens Hans Deneyer is het ook vreemd dat alles zo snel is verlopen bij de inbeslagname. “Het is zeer opmerkelijk dat de vrachtwagens al aanwezig waren op het moment dat de boerderij gecontroleerd werd.” Einde mei komt er uitspraak in de zaak voor de rechtbank in Brussel. 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?