Halle is vier bijzondere inwoners rijker

HALLE – Voor het derde jaar op rij zijn er jonge slechtvalken geboren. In een nestkast in de toren van de Sint-Martinusbasiliek zijn er vier slechtvalken uit hun eieren gekropen.

Op de Sint-Martinusbasiliek werd er op 20 november 2008, in samenspraak met het FIR (Fonds voor Instandhouding van Roofvogels), een nestkast voor slechtvalken met bewakingscamera’s geplaatst. Dat deze nestkast multifunctioneel was wisten we al, net als vorig jaar heeft ze ook dit jaar gefungeerd als kraamkamer.

Ook dit jaar werden 4 eieren gelegd. Na een intense broedtaakverdeling tussen pop en man kipten alle 4 de eieren. De kersverse ouders verdelen nog steeds de taken. Het vrouwtje bewaakt en verwarmt de donsjongen terwijl het mannetje zorgt voor het nodige voedsel. Het mannetje jaagt daarvoor bijna uitsluitend op vogels. De vogels worden verscheurd en kleine stukjes vlees worden gevoederd aan de pas geboren pulli. Wanneer de jongen ongeveer drie weken oud zijn en meer en meer bedelen naar voedsel, dan zal het vrouwtje ook op jacht gaan.

Eind jaren zestig raakte in België niet één slechtvalkenei uitgebroed. Het verdwijnen van de slechtvalk kwam onder andere door het gebruik van insecticiden en herbiciden in de landbouw, afvalproducten van industriële gifstoffen, het leggen van vergiftigd lokaas, de jacht, het betalen van afschotpremies, eiroof, het roven van jongen. Dat we in Halle voor het derde jaar op rij jonge slechtvalken mogen verwelkomen danken we aan het jarenlang terugdringen van al deze negatieve invloeden en het voorzien van nestgelegenheden.

De Kerkuilenwerkgroep Zuidwest-Brabant werkt momenteel aan een project in samenwerking met de kerkfabriek en de stad om de camerabeelden vanaf het broedseizoen 2017 permanent ter beschikking te stellen aan de bevolking via een website.

Wil je meer weten over de Halse slechtvalken? Surf dan zeker naar www.toerisme-halle.be of contacteer regioverantwoordelijke van de Kerkuilenwerkgroep Vlaanderen via hugovanbochaute@gmail.com


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?