Werkloosheid met 23% gestegen in Lennik

LENNIK – Uit een artikel in de bijlage van De Morgen blijkt dat de werkloosheid in onze regio het sterkst is gestegen in de gemeente Lennik. In een jaar tijd steeg het aantal werklozen met liefst 23% tot 219. De cijfers komen van de studiedienst van de VDAB.

Raadslid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA - Lennik²) legde het hoge cijfer voor op de gemeenteraad. “Lennik doet het weer niet goed. Op één jaar tijd is het aantal werklozen in de gemeente gestegen van 178 naar 219. Dat is heel slecht in vergelijking met de omliggende gemeenten.”

In Pepingen nam het aantal werklozen af met 12%, in Ternat met 9%. In Gooik, Halle, Herne, Sint-Pieters-Leeuw en Liedekerke bleven de werkloosheidscijfers redelijk stabiel. Alleen in Dilbeek (+6,5%) en Galmaarden (+8%) werden er door de VDAB meer werklozen genoteerd.

Van de 219 ingeschreven werkzoekenden in Lennik zijn er volgens de tabellen van de VDAB 161 uitkeringsgerechtigd, 22 schoolverlaters, 27 vrij ingeschrevenen zonder recht op een uitkering. 43 van de 219 werkzoekenden zijn van allochtone afkomst. Op een jaar tijd naam deze groep met 34% toe.

Van Vaerenbergh wilde van schepen en OCMW-voorzitter Nestor Evens (CD&V) weten of hij op de hoogte is van deze cijfers en of er binnen de gemeente wordt gewerkt om deze te doen afnemen.

Evens antwoorde laconiek: “Ik zal de vraag eens omdraaien. Op welke manier zou u iets doen aan deze cijfers? Ik denk niet dat dit de taak van de OCMW-voorzitter is. Wij houden ons wel bezig met de mensen die een leefloon krijgen, aan een job te helpen. De rest is de bevoegdheid van de RVA.”. De OCMW-voorzitter gaf toe dat hij geen weet had van deze cijfers.

“We moeten als gemeente toch nadenken over de oorzaak en over oplossingen om iets te doen aan het probleem”, repliceerde raadslid Van Vaerenbergh.

Burgemeester Irina De Knop (LB) noemde de vraag van Van Vaerenbergh storend op een gemeenteraad en vond dat het onderwerp op een OCMW-raad moest behandeld worden. Daarmee floot ze tegelijk haar eigen OCMW-voorzitter terug.

Volgens OCMW-raadslid Wim Durang (N-VA - Lennik Kwadraat), die de gemeenteraad tussen het publiek volgde, is werkgelegenheid wel degelijk een taak van de gemeente en het OCMW. “Dat staat zo zelfs duidelijk vermeld op de website van de gemeente.”  Zie: http://www.lennik.be/werk-zoeken.html en http://www.lennik.be/ocmw-tewerkstelling.html


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?