Walfergem herdenkt zwartste dag uit geschiedenis

WALFERGEM - Morgen is het exact een halve eeuw geleden dat Walfergem (Asse) getroffen werd door een bijzonder tragisch verkeersongeval waarbij tien kinderen het leven lieten. De slachtoffers worden vandaag en morgen herdacht.

Op 25 april 1966, rond 14un stond de wereld even stil in Walfergem. Op de Brusselsesteenweg reed een bestelwagen van een bakkerij uit Zellik aan hoge snelheid in op een klasje en hun lerares. Tien kinderen van het klasje verloren het leven. De lerares en vier andere kinderen waren er zwaar aan toe, maar overleefden. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder veel te veel had gedronken.

Het werd de zwartste dag tot nu toe voor het kleine Walfergem. Het ongeval haalde de nationale en internationale pers. Het koningspaar haastte zich naar Asse om de slachtoffers te groeten en de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Meer dan 10.000 mensen woonden de begrafenis bij. De impact die het ongeval had, was dan ook immens. De onmacht en ontreddering die Asse verlamde op 25 april 1966 bracht een golf van collectieve rouw met zich mee. Een zelfde gevoel van rouw maakten de nabestaanden en vrienden van de slachtoffers van het busongeval in Sierre enkele jaren geleden door.

Bloemen

Een halve eeuw geleden lijkt intussen lang, maar zo voelt het niet voor de mensen van Walfergem, voor de nabestaanden, de klasgenoten die het ongeluk overleefden, de leerkrachten en iedereen die op een of andere manier betrokken was bij de schoolgemeenschap. Omdat er sinds het ongeval ook nog geen echte herdenkingsplechtigheid was geweest wilde de parochieploeg van Walfergem - Tenberg samen met Heemkring Ascania en het gemeentebestuur, en in overleg met nabestaanden en overlevenden, deze gebeurtenis op passende wijze herdenken.

Dat gebeurde deze voormiddag met een herdenkingsviering in de kerk van Walfergem voorgegaan door Mgr. Lemmens. Nadien trok een groot deel van de aanwezigen te voet, onder begeleiding van het muziekkorps van de brandweer, naar de begraafplaats van Walfergem voor een bloemlegging. Verder kan er nog tot vanavond een tentoostelling met foto's, een documentaire en oude krantenknipsels bezocht worden in het gemeenschapslokaal van Walfergem.

Op maandag (25 april) worden om 14u, het tijdstip van het ongeval, alle klokken geluid en de parochieploeg legt een bloemstuk neer op de plaats van het ongeval.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?