Champagne op 25 jaar Brabants trekpaard Prins (video)

LENNIK – Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat het monumentale trekpaard Prins op de Lennikse Markt werd geplaatst. Dat jubileum zal weer op een feestelijke wijze gevierd worden. Het Prins-comité maakt zich ook deze keer sterk dat het feest zelfbedruipend zal zijn. Daarom wordt er naast de witte en Rode Prinswijnen nu ook een Champagne verkocht.

De Champagne werd voorgesteld in aanwezigheid van minister Ben Weyts. De Champagne is gecreëerd door het huis Roger-Constant Lemaire. Freddy Van der Haegen tekende het etiket.

Een korte beoordeling:

De Prinschampagne is geschikt voor elk moment en charmeert met zijn perfecte balans tussen structuur en fruitaroma's. Assemblage: 100% Pinot Meunier.

Oog : zeer helder en  sprankelend

Neus : aroma’s van verse witte vruchten en citrusvruchten die een aangename geur geven

Mond : fris en oprecht

Veroudering : minimum 4 tot 5 jaar in de kelders

Vinificatie : zonder malo-lactische gisting met de natuurlijke zuren van de druif, zonder toevoeging.

Dosage : Brut, met een laag suikergehalte.

Wijn, cava, Champagne,….

Een fles kost 22,95 €, een Champagne gift-box met een fles Champagne en 2 exclusieve Prins Champagne glazen kost: 39,85 €, een degustatie box bevat een fles Prins Champagne, een fles Prins Cava, een fles Prinsheerlijk wit en een fles Prinsheerlijk rood. Deze laatste flessen zijn ook nog afzonderlijk te koop.

Champagne Roger-Constant Lemaire

De geschiedenis van Champagne Roger-Constant Lemaire begint aan het eind van de 19e eeuw in Hautvillers, de wieg van de champagne. Hier kocht de tuinier en poëet Désiré Lemaire een aantal wijngaarden, een familie traditie was geboren.

Het was zijn kleinzoon Roger -Constant Lemaire die het initiatief nam om de verschillende druiven te blenden en er een hoogwaardige champagne van te maken. In 1945 verdubbelde hij de oppervlakte aan wijngaarden en verhuisde hij het bedrijf naar Villers-sous-Châtillon.

Brigitte Lemaire, dochter van Roger-Constant trouwde met Gilles Tournant en samen zetten ze de familietraditie voort met hun kinderen Sébastien en Guillaume. Hun streven is om exceptionele champagnes te produceren gebruikmakend van zeldzame maar uitstekende vinifcatie methoden en op meer ecologische wijze.

Anno 2016 is de wijngaard uitgespreid over 12 hectare en inmiddels wordt Champagne Roger-Constant Lemaire geëxporteerd in verschillende landen over de wereld. De familie is trots op het feit dat ze op steeds meer ecologische wijze produceren zoals de aanschaf van biologische zee-algen om de wijngaarden te bemesten. De druiven worden handmatig geselecteerd en geplukt, alleen het sap van de eerste persing wordt gebruikt voor de champagnes. De vinificatie is zonder malo-lactische gisting, een methode die voor een exceptionele kwaliteit van de champagne zorgt, door het behouden van de natuurlijke zuren van de druif. Alle champagnes van het huis zijn brut met een laag suikerpercentage en 12° aan alcohol

Prins, Trots van Brabant

Het standbeeld Prins, Trots van Brabant werd op 6 september 1992 op het Marktplein van Lennik geplaatst.

Dit monumentale bronzen trekpaard, van de hand van Koenraad Tinel, dankt zijn naam aan de veulennaam van de stamvader van het Belgisch trekpaard Orange I (1863-1885). Prins bezegelt officieel de status van het Belgisch trekpaard als levend beschermd monument.

In 1992 trok een unieke historische optocht met Brabantse trekpaarden door de straten van Lennik. Er werd een ode gebracht aan het trekpaard in de land- en bosbouw, in de haven en zeevisserij, in het transport, in de recreatiesport en het toerisme.

Bovendien werd een beeld geschetst van de 7 verschillende kleuren die het trekpaard zo kenmerken.

Feesten met/voor Prins

Toen Prins bijna 25 jaar geleden op het marktplein van Lennik werd geplaatst, konden de aanwezigen ook genieten van een tentoonstelling van Europese Trekpaardengarellen.

Ter ere van de 5-de verjaardag van Prins werd er een kunsttentoonstelling georganiseerd in het teken van het trotse Belgische Trekpaard in de Roelandtszaal van het Kasteel van Gaasbeek. Bovendien werd op het Domein Groenenberg een heuse trekwedstrijd georganiseerd.

Tien jaar Prins werd gevierd met een klassiek barokconcert door de Italiaanse “Capella Strumentale del Duomo di Novarra”, een kunsttentoonstelling “Het Trekpaard”, een trekpaardenparade en de wereldcreatie van de ouverture “Prins, Equus Laboris Brabanticus” gecomponeerd door Johan Evenepoel uitgevoerd door Brassband Bacchus.

2012 stond in het teken van de twintigste verjaardag van Prins. De academie Peter Benoit (afdeling woord), in samenwerking met Perilous Landings vzw, Kipdola en het Lenniks Archief, realiseerde een langspeelfilm “Prinspaard”.  De film won ondermeer de publieksprijs tijdens het filmfestival “De gouden hamertjes”. De film werd uitgebracht op DVD en kan nog steeds worden aangekocht. Tijdens de lente- en zomermaanden stonden er “schrikpaarden” opgesteld in de gemeente.

De apotheose was een trekpaardenparade door de straten van Lennik op zondag 9 september. Ruim 4000 mensen genoten van, meer dan 80, trekpaarden die een eresaluut aan Prins brachten.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?