Rode Kruis Halle stelt zijn nieuwe ziekenwagen voor tijdens carnaval

HALLE - Traditioneel staat het Rode Kruis Halle in voor de medische hulpverlening op carnaval. Dit jaar had deze hulpdienst graag uitgepakt met hun nieuwe ziekenwagen, maar de inschrijvingsprocedure duurt wat langer dan verhoopt. Wel gebruiken ze voor carnaval Halle een andere primeur : een trackingsysteem.

Het Rode Kruis Halle wil graag de carnavalisten de primeur van hun nieuwe ziekenwagen geven. Het betreft een tweedehands Mercedes Sprinter met kofferopbouw. Voor het Rode Kruis is het de derde ziekenwagen met een gelijkaardige Ströbel-koffer in Halle. Dit type ziekenwagen heeft een zeer ruim patiënt-gedeelte wat niet alleen het comfort van de patiënt ten goede komt, maar ook grote voordelen biedt voor het medisch team welke eventueel de patiënt begeleidt. Ondanks zijn brede uiterlijk, blijft deze kofferopbouw echter wel quasi binnen de breedte van het originele voertuig. Een grote troef voor gebruik in de binnenstad.

Voor de aankoop ervan trok het Rode Kruis Halle opnieuw de grens over naar Nederland. Dergelijke voertuigen worden er vaak gebruikt als mobiele intensive care unit. De plaats van de stoel van de begeleider is zo gesitueerd dat deze vanaf de stoel alle apparaten kan bedienen, via het geïntegreerde schakelsysteem zijn de noodzakelijk materialen binnen handbereik. Via een aantal kasten aan de buitenkant zijn tal van hulpmiddelen direct bereikbaar.

Spijtig genoeg neemt de inschrijvingsprocedure net iets meer tijd in beslag dan verhoopt. Vandaar dat deze ziekenwagen zijn eerste carnaval vanop de parking van het Rode Kruis Halle zal moeten beleven.

Wat wel op deze carnaval zal gebruikt worden, is het trackingsysteem van Geodynamics. Dankzij het Stadsbestuur van Halle en de leverancier van dit systeem, zullen alle hulpverleningsploegen op het terrein kunnen gevolgd worden. Gezien de wegenwerken in het stadscentrum, zal dit van grote meerwaarde zijn voor de hulpdiensten.

Alle veiligheidsdiensten (brandweer, politie en Rode Kruis) kunnen zich permanent een exact beeld vormen van waar de interventieploegen zich bevinden. Wanneer een oproep bij de hulpdiensten binnenkomt, kan dankzij deze informatie de dichtstbijzijnde ploeg ter plaatse worden gestuurd. Zonder dit beeld, zou het kunnen gebeuren dat de ene ploeg de andere voorbijloopt onderweg naar een interventie. De interventie werd immers in het verleden doorgegeven aan de eerste beschikbare ploeg, niet noodzakelijk diegene die zich het dichtste bij de oproep bevond. Dit trackingsysteem zal niet alleen de interventietijd gevoelig verminderen, maar ook zullen de ploegen op het terrein perfect langsheen afgesloten straten en pleinen kunnen geloodst worden.

Aangezien ook Halattraction gebruik maakt van dit trackingsysteem, zullen de begeleiders van de stoet ook op het stratenplan kunnen gevolgd worden. Dit zorgt voor een goede samenwerking en hierdoor kan vermeden worden dat een interventieploeg zich doorheen de stoet moet wringen om ter plaatse te geraken.

Tips

Het Rode Kruis Halle staat vanaf zaterdagochtend 9u30 tot dinsdagochtend 8u in voor de medische hulpverlening in de binnenstad. “Niet alleen de feestende carnavalisten, maar ook de inwoners  kunnen op onze hulp rekenen. Maar wij rekenen ook op de carnavalisten !‘Samen uit, samen thuis’ moet het motto zijn van iedere feestvierder. Laat jullie vrienden niet in de steek, maar zorg ervoor dat ze veilig thuis geraken. Wanneer jullie toch iemand opmerken die ligt te slapen, aarzel niet, bel 112 en wacht tot wanneer zij ter plaatse zijn. ’s Nachts is het koud en alcohol geeft een vals gevoel van warmte. Alcohol zet de bloedvaten open, waardoor je juist nog sneller afkoelt. Beter is verschillende lagen kledij over elkaar aan te doen en de luchtlaagjes tussen de verschillende kledingstukken zorgen voor extra isolatie. Merk je dat iemand ligt te slapen of dat iemand gewond is, aarzel dan niet. Bel 112 en wacht tot wanneer de hulpdiensten ter plaatse zijn. Probeer zoveel mogelijk correcte informatie mee te geven, denk hierbij aan de 5 W’s :

Waar is het gebeurd ?

Wie is het slachtoffer (man/vrouw, kind/volwassene, …) ? Wie ben jij ?

Wat is er gebeurd ?

Welke verwondingen zie je ?

En Wacht ! Hou ook de telefoonlijn vrij van waarop je gebeld hebt, het kan zijn dat de hulpdiensten je opnieuw opbellen. Denk in de eerste plaats aan de veiligheid : die van jezelf, die van het slachtoffer, maar ook die van de omstaanders. Samen zorgen wij voor een veilige carnaval !!!”, aldus het Rode Kruis.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?