Patiënten Inkendaal krijgen ‘Smoorverliefd’ te zien

VLEZENBEEK - Het revalidatieziekenhuis Inkendaal is het vijfde ziekenhuis dat van start gaat met het project cinema for all

Dankzij de gezamenlijke filantropische actie van uFund en de Koning Boudewijnstichting zijn reeds vijf ziekenhuizen voorzien van de nodige bioscoopfaciliteiten. De filantropische actie CINEMA FOR ALL is erop gericht door middel van film, momenten van ontspanning en vermaak in te lassen voor ziekenhuispatiënten. Ter uitvoering van dit project voorziet uFund Belgische ziekenhuizen van bioscoopfaciliteiten, door ze kosteloos de nodige professionele apparatuur te bezorgen. Patiënten kunnen zich op die manier laten meeslepen door de magie van de film en hierdoor even de realiteit ontvluchten. Na de succesvolle uitvoering in 2015, wordt revalidatieziekenhuis Inkendaal het vijfde uitgeruste ziekenhuis. De eerste filmvoorstelling start op donderdag 11 februari met Smoorverliefd de romantische komedie van Hilde Van Mieghem. CINEMA FOR ALL wordt in 2016 verdergezet met als doel tien nieuwe ziekenhuizen te voorzien van de nodige faciliteiten.

Entousiast

De filmvoorstellingen starten donderdag ook in het revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek met de romantische komedie Smoorverliefd. Het enthousiasme voor het project binnen het ziekenhuis was onmiddellijk merkbaar”, zegt algemeen directeur Sofie Blancquaert. “Onze patiënten met complexe zorgvragen verblijven hier vaak maandenlang, hun revalidatie vergt veel moed en inspanning en dan is het fijn dat we als ziekenhuis ook echte ontspanning kunnen aanbieden zodat onze patiënten even in een andere wereld kunnen vertoeven, de wereld van de film!”

Het project CINEMA FOR ALL

uFund is en blijft overtuigd van de grote toegevoegde waarde van filmplezier. Een reden te meer om hen die het soms zwaar hebben en hierdoor sociaal wat geïsoleerd dreigen te geraken, een moment van ontspanning te bezorgen. Daarom besloot uFund in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting het project CINEMA FOR ALL op poten te zetten. 

uFund biedt de ziekenhuizen de nodige apparatuur ter inrichting van een projectiezaal. De deelnemende ziekenhuizen ontvangen ook regelmatig dvd’s en Blu-rays van recente films, waarmee ze jaarlijks een twintigtal gratis filmvoorstellingen voor hun patiënten kunnen organiseren.

“Dit project ligt ons nauw aan het hart”, aldus Nadia Khamlichi, oprichtster van uFund. “Het is altijd al onze bedoeling geweest een liefdadigheidsproject op te starten om hen die het moeilijk hebben momenten van ontspanning te bezorgen. Film staat bij ons immers voor een moment van gezellig samenzijn, en brengt vooral ook emoties teweeg. Uit de contacten die we hebben met de verschillende ziekenhuizen is trouwens gebleken dat dit project uitstekend beantwoordt aan de behoeften van de patiënten. De snelle uitvoering en het vlotte verloop van dit project stellen ons dan ook uiterst tevreden.”

“Dit initiatief is voor ons een logisch vervolg op de groei van de Belgische audiovisuele sector in de ruime zin, maar ook op de groei van onze vennootschap in de enge zin, verduidelijkt Nadia Khamlichi. Tax Shelter is onze kernactiviteit en ligt aan de basis van ons succes. We zijn dan ook verheugd dat ziekenhuispatiënten hier voortaan ook van kunnen genieten.”

Patiënten die het soms zwaar hebben omwille van hun langdurig verblijf in het ziekenhuis, kunnen dankzij de door CINEMA FOR ALL georganiseerde filmvoorstellingen naast het genieten van een aangenamer verblijf, ook kennis maken met andere patiënten en bovendien hun relatie met de zorgverleners versterken of wat tijd met hun familie doorbrengen. 

Maar liefst 200 filmvoorstellingen in 2016

De eerste filmvoorstellingen werden in januari alvast positief onthaald in de recent uitgeruste ziekenhuizen: het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum OPZC Rekem, de Sint-Jozef kliniek van CHC Liège en het ziekenhuis CHR Mons-Hainaut.

Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum te Rekem ontving om diverse redenen het initiatief met open armen, aldus John Vanacker, administrateur-generaal van OPZC Rekem: “Zinvolle vrijetijdsbesteding is een belangrijk thema voor patiënten en bewoners, zowel binnen als buiten het zorgcentrum. Via film wordt de open blik naar de wereld toe vergroot en de link met het gebeuren buiten het centrum verstevigd. Film kijken is naast een individueel gebeuren ook een groepsevent en maakt de verbondenheid met anderen groter en het isolement kleiner. Cinema for All is dus zonder meer een zinvol initiatief dat op meerdere wijzen van groot belang is.”

Het UVC Brugmann, en meer bepaald de afdeling Revalidatie van de site Koningin Astrid, kwam in april 2015 als eerste ziekenhuis in aanmerking voor het project CINEMA FOR ALL.

Enkele maanden na de start van dit project was de positieve bijdrage van dit initiatief voor zowel de patiënten als de zorgverleners meteen zichtbaar, volgens Dokter Agnieszka Gierasimowicz-Fontana, verantwoordelijke van de kliniek Fysische geneeskunde en revalidatie van het UVC Brugmann: “De dagelijkse sleur doorbreken van patiënten die langdurig in het ziekenhuis verblijven, hen een alternatief bieden voor de televisie, de relatie versterken tussen de patiënten en de zorgverleners of eenvoudigweg cultuur toegankelijk maken in een omgeving waar dit niet voor de hand liggend is... Dit zijn de doelstellingen die met het CINEMA FOR ALL project worden beoogd en die het ziekenhuis tot een aangenamere verblijfplaats maken.”

Als gevolg van het grote succes in het UVC Brugmann en de eerste positief onthaalde filmvoorstellingen in de andere uitgeruste ziekenhuizen, wordt het project CINEMA FOR ALL ook in 2016 verdergezet, met als doel tien nieuwe ziekenhuizen te voorzien van de nodige faciliteiten en meer dan 200 filmvoorstellingen te organiseren


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?