Galmaardse N-VA wil deelname projectbureau parochiekerken

GALMAARDEN – N-VA Galmaarden stelde op de gemeenteraad van 9 februari 2016 voor om in te schrijven op een begeleidingsproject van een haalbaarheidsonderzoek voor de gedeeltelijke of volledige herbestemming van een parochiekerk zoals de kerk van Galmaarden. De CD&V-meerderheid ging niet op het voorstel in omdat het een onderwerp is dat niet door de gemeenteraad maar wel door het schepencollege moet beslist worden.

Op initiatief van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans werd een projectbureau opgestart dat lokale besturen moet ondersteunen voor de organisatie en begeleiding van een haalbaarheidsonderzoek voor de gedeeltelijke of volledige herbestemming van een parochiekerk. N-VA Galmaarden stelde op de gemeenteraad van 9 februari 2016 voor om hierop in te schrijven.

Op 12 mei 2008 werd de Sint-Pieterskerk in Galmaarden getroffen door een zware brand. Inmiddels heeft het bisdom te kennen gegeven geen eredienstfunctie meer te willen toekennen aan de kerk. De gemeente is eigenaar van de kerk. “De tijd om een nieuwe bestemming te vinden, begint dan ook stilaan op te raken. Intussen kan het gebouw immers niet functioneel gebruikt worden voor andere doeleinden. Het gemeentebestuur verstopt zich hierbij achter allerlei redenen”, zegt zegt N-VA- gemeenteraadslid Jonas De Boeck.

De Vlaamse regering startte een projectbureau op om de organisatie en begeleiding van een haalbaarheidsonderzoek voor de gedeeltelijke of volledige herbestemming van de kerk te ondersteunen. Deelname aan het begeleidingsproject laat toe om onder deskundige begeleiding te zoeken naar een mogelijke herbestemming van de Sint-Pieterskerk. Bijkomend voordeel is dat tot 80% van de kostprijs kan gesubsidieerd worden voor de deelname aan dit projectbureau.

N-VA Galmaarden vindt het betreurenswaardig dat het CD&V- gemeentebestuur weigerde om deel te nemen, zogezegd omdat de 4 weken bedenktijd onvoldoende is. “Dit is weer eens een gemiste kans door een gebrek aan daadkracht en besluitvaardigheid van het gemeentebestuur”, zegt Jonas De Boeck. “Het gemeentebestuur weet al langer dan vandaag dat de kerk een andere bestemming moet krijgen, dan is het argument van de korte bedenktijd nogal lachwekkend als uitvlucht”, besluit De Boeck.

Niet de bevoegdheid van gemeenteraad

“We hebben als bestuur op 2 februari 2016 kennis genomen van het initiatief van minister Bourgeois om een project op te zetten rond begeleiding van gemeenten bij de herbestemming van kerken. Dit gebeurde via een nieuwsbrief van de VVSG. Maar het is jammer dat de kandidaatstelling moet gebeuren binnen de 4 weken. Dat is niet zelfsprekend omdat het gaat om een investering van 12.000 tot 20.000 euro, exclusief BTW”, repliceert burgemeester Pierre Deneyer.

“We zijn het project niet ongenegen, maar willen de inhoudelijke consequenties en de redelijke zekerheid voor een waardevol resultaat uit een dergelijke investering grondig afwegen. Het projectvoorstel staat op de agenda van het volgende schepencollege op 15 februari. Het is de bevoegdheid van het schepencollege en niet van de gemeenteraad om hier over een beslissing te nemen. Het college zal, op basis van een grondige studie van dit voorstel, een beslissing nemen”, aldus Deneyer.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?