Station in Schepdaal : technisch mogelijk maar niet voor morgen

SCHEPDAAL - De uitbouw van een treinstation op spoorlijn 50A ter hoogte van Schepdaal is technisch perfect mogelijk, maar zal zeker niet voor morgen zijn. Dat blijkt uit navraag bij Infrabel en NMBS.
 
Met het nieuws rond de opening van de gloednieuwe sporen op spoorlijn 50A  [Archief : Treinsporen na 8 jaar zwoegen in gebruik (Video/Foto's) ] kwam ook alweer de intussen veelgestelde vraag naar boven over de mogelijkheid van de inplanting van een treinstation in Schepdaal.
 
Een vraag die niet alleen op de lippen ligt van vele inwoners van de regio, maar ook al meerdere keren werd aangehaald door verschillende burgemeesters. Onder andere in brieven naar Infrabel en de NMBS. [ Archief : Vier Pajotse gemeenten vragen NMBS om een treinstation in Schepdaal ]
 
Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel laat er alvast geen twijfel over bestaan : een station op deze spoorlijn ter hoogte van Schepdaal is technisch gezien perfect mogelijk. "Tijdens de werken voor de capaciteitsuitbreiding op de spoorlijn Brussel-Denderleeuw is op het gebied van infrastructuur rekening gehouden met de mogelijke inplanting van een latere toekomstige stopplaats in Schepdaal", aldus Frédéric Petit.
 
Overheden
 
Maar ... de beslissing over het feit dat er ook effectief een station komt, kan absoluut niet door Infrabel genomen worden. "Het is in eerste instantie aan de overheden (Federaal in samenspraak met het Gewest) om hierover een beslissing te nemen", aldus Petit. "Dit gebeurt in samenspraak met de spooroperator NMBS aangezien zij hiervoor bevoegd zijn. NMBS maakt dan eerst een studie rond het reizigerspotentieel voor die eventuele stopplaats. Infrabel komt pas in tweede lijn tussen wanneer er een beslissing is genomen door de overheden en NMBS."
 
Bij de NMBS reageren ze alvast kort. "Zoals je weet worden alle mogelijke investeringen tegen het licht gehouden in het kader van een nieuw investeringsplan", zegt Bart Crols van NMBS. "Die discussies zullen wellicht nog enkele maanden in beslag nemen."
 
De burgemeesters zullen hun volgende brieven dus in eerste instantie niet naar Infrabel of de NMBS moeten richten, maar wél naar hun nationale collegae.
 
Audio : Frédéric Petit van Infrabel over Schepdaal

Nieuws melden Adverteren op Persinfo?