Provincie wil Brabants trekpaard erkend zien als cultureel erfgoed

VLAAMS-BRABANT - De provincie Vlaams-Brabant trekt al jaren met succes de kar van het Brabants trekpaard. Daarom gaat de provincie nog harder inzetten op dit symbool. De veulenpremie blijft behouden en het Brabants trekpaard gaat nog meer toeristisch gepromoot worden. De provincie wil ook het Brabants trekpaard graag erkend zien als immaterieel cultureel erfgoed.

Om het aantal Brabantse trekpaarden te laten stijgen, voerde de provincie Vlaams-Brabant in 2011 de veulenpremie in. Fokkers in Vlaams-Brabant krijgen per geboren veulen een premie van 200 euro. Eén van de criteria voor het ontvangen van deze premie is onder meer het toevoegen van ‘van Vlaams-Brabant’ aan de naam van de geboren veulens. Op die manier stijgt het belang van het trekpaard als promotor voor de regio en de fokkers zelf hanteren het ondertussen als een soort van kwaliteitslabel.

"De veulenpremie blijkt ook dit jaar weer zijn vruchten af te werpen", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. "Terwijl het aantal trekpaarden elders daalt, blijft het bestand in Vlaams-Brabant status quo en neemt het aantal fokkers toe. In 2012 waren er in Vlaams-Brabant 5 nieuwe, in 2013 en 2014 zelfs 7 en ook dit jaar weer 5 nieuwe fokkers. Daarom gaan we deze premie zeker behouden."

Nog belangrijker is dat de fokkers de hengstveulens meer en meer opfokken in plaats van direct te verkopen voor de slacht. Hierdoor groeit de bloedspreiding wat nodig is om inteelt te vermijden en op lange termijn het behoud van het trekpaard te garanderen.

Meer toeristische promotie

Het Brabants trekpaard is een vast thema binnen de provinciale toeristische werking. "We schoven het Brabants trekpaard naar voor als attractiepool en imagobeeld voor de toeristische ontwikkeling van onze provincie. De bakermat van het Brabants trekpaard ligt immers in het Pajottenland.  Deze stoere, zachtaardige viervoeter staat voor kracht, rust en traditie", zegt gedeputeerde Monique Swinnen. "En deze inspanningen leveren resultaat op."

Initiatieven zoals de Dag van het Brabants trekpaard in Vollezele zijn een schot in de roos. Dit jaar, tijdens de vijfde editie van het evenement, was het aantal bezoekers gestegen tot 5.000.

Brabants trekpaard erkennen als erfgoed

De provincie Vlaams-Brabant wil het Brabants trekpaard graag erkend zien als immaterieel cultureel erfgoed. In opdracht van de provincie neemt Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG), samen met fokkers, eigenaars, menners, kortom  de hele trekpaard-gemeenschap, de geschiedenis en het immaterieel cultureel erfgoed van  het Brabants trekpaard onder de loep.

"We hopen dat het onderzoek als resultaat heeft dat het Brabants trekpaard opgenomen zal worden op de Vlaamse Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?