Vertegenwoordiger van paus opent jubeljaar in Halle

HALLE - Op 8 december opent paus Franciscus het buitengewoon heilig 'Jaar van de Barmhartigheid' in Rome. In het kader hiervan wordt op zondag 13 december overal ter wereld in kathedralen en basilieken, waaronder die van Halle, symbolisch de 'Heilige Deur' geopend. Giacinto Berloco zal de hoogmis verzorgen.

Het openen van de 'Heilige Deur' zal in Halle trouwens letterlijk worden genomen. De ingangspoort van het Zuidportaal aan de doopkapel van de Sint-Martinusbasiliek, die voor deze gelegenheid de 'Deur van de Barmhartigheid' genoernd zal worden, doet hiervoor dienst. De bisschop zegt eerst een gebed vooraleer de poort wordt geopend, om dan in processie met het koor naar het altaar te gaan tijdens het zingen van een speciale hymne voor het 'Jaar van de Barmhartigheid'.

Deze hoogmis in Halle zal verzorgd worden door Giacinto Berloco, hij is de ambassadeur van het Vaticaan in ons land en tegelijk ook de vertegenwoordiger van de paus bij de Belgische Kerk. Giacinto Berloco is geboren in 1942 in Altamura (Italië). Hij werd priester gewijd in 1966 en bisschop in 1990. Hij startte zijn diplomatieke dienst als secretaris van de nuntius in Costa Rica. Nadien volgden Mozambique en Brazilië. Van 2005 tot 2009 was hij apostolisch nuntius in Venezuela, om dan in 2009 tot nuntius voor België en Luxemburg benoemd te worden, als opvolger van Mgr. Rauber. Hij bezocht Halle reeds enkele jaren geleden tijdens de Missio-dag. Naast het Italiaans beheerst hij nog 5 talen waaronder het Nederlands.

 

Het plechtige moment start om 9u45 en zal worden opgeluisterd door het Effeta-koor.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?