Doodrijder Merel verzet zich tegen eerdere veroordelingen (Update)

HALLE - De man die eind vorige maand in Vilvoorde de 12-jarige Merel doodreed en nadien dagenlang spoorloos verdween, moest vanochtend voor de Halse politierechtbank verschijnen omdat hij in verzet is gegaan tegen twee veroordelingen uit 2014 voor rijden zonder rijbewijs. De man daagde echter niet op.

De man uit Schaarbeek, die nooit een rijbewijs haalde, moest vanochtend normaal verschijnen omdat hij verzet aantekende tegen twee veroordelingen die de Halse politierechtbank oplegde voor rijden zonder rijbewijs. Hij liep de twee veroordelingen in 2014 op maar ze werden nooit betekend omdat ze bij verstek werden uitgesproken en de man geen vaste verblijfplaats had en niet werd gevonden. Nu hij in de gevangenis zit, werden ze dus wel betekend en dus kreeg hij de kans om verzet aan te tekenen wat hij ook deed. De zaken moeten dan al binnen de twee weken opnieuw voor de rechtbank komen en zo geschiedde dus vanochtend.

De feiten

Midden december 2012 liep de man op de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw tegen de lamp toen hij met een lichte vrachtwagen op de busstrook aan het rijden was. Eind december 2013 werd hij, alweer in Sint-Pieters-Leeuw, betrapt toen hij onwettig geparkeerd stond. Dat voertuig was bovendien niet verzekerd noch gekeurd en had geen kentekenbewijs.

Voor de feiten in 2012 werd hij in mei 2014 veroordeeld bij versterk tot een boete van 1.200 euro en een rijverbod van drie maanden voor het rijden zonder rijbewijs. Daarenboven kwam een boete van 180 euro omdat hij op de busstrook reed. Het tweede dossier leverde hem in juni 2014 een veroordeling op met een boete van 2.280 euro en 4 maanden rijverbod. Ook toen werd de zaak bij verstek uitgesproken.

Maar de man diende dus tegen beide veroordelingen verzet aan. Dat gebeurde kort nadat hij in de gevangenis werd opgesloten. Beide zaken stonden eigenlijk maandag al op de agenda van de Halse politierechtbank en hij werd ook overgebracht, maar door een misverstand was zijn advocaat toen niet aanwezig. De zaken werden naar vandaag uitgesteld maar vandaag was het de man zelf die zijn kat stuurde. Zijn advocaat reageerde verrast.

Ontvankelijk of niet

Beide zaken werden vandaag, ondanks de afwezigheid van de man, dus wel behandeld. Grote aanmerkingen had zijn advocaat niet op de veroordelingen. Of het verzet ook twee keer ontvankelijk zal worden verklaard is nog niet duidelijk. Er moest onderzoek gebeuren of het verzet wel ontvankelijk is omdat het vanuit de gevangenis is ingediend. Dat kan blijkbaar enkel onder bepaalde voorwaarden.

De uitspraak kan wegen op het dossier over het dodelijke ongeval in Vilvoorde. Mocht de rechter het verzet in de twee zaken ontvankelijk verklaren en een nieuw vonnis vellen, wil dat zeggen dat de man op het moment van de dodelijke aanrijding twee veroordelingen minder op zijn strafblad heeft staan omdat de datum van het vonnis dan aangepast zal worden.

Hoeveel andere veroordelingen hij al op zijn naam heeft staan, is niet helemaal duidelijk.

UPDATE 27/11/15 : 

Het verzet tegen de uitspraken is uiteindelijk ontvankelijk verklaard. De rechter heeft intussen ook al nieuwe straffen uitgesproken die amper verschillen van de oorspronkelijke.

Wat meer van belang is, is dat het vonnis nu is uitgesproken na de dodelijke aanrijding met Merel. De rechter die zich dus over de zaak Merel zal buigen, mag in principe bij het bepalen van de strafmaat geen rekening houden met deze vernieuwde vonissen.

De man heeft wel nog eerdere veroordelingen voor rijden zonder rijbewijs dus dat zal sowieso wel blijven doorwegen. Wanneer de man zich voor de dood van het schoolmeisje moet verantwoorden, is niet duidelijk.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?