Delegatie uit Dilbeek op werkbezoek in Stellenbosch

DILBEEK - Schepen voor ontwikkelingssamenwerking Karel De Ridder en drie deskundigen, David Robberechts (ontwikkelingssamenwerking), Véronique De Buyst (lokale economie) en Sofie Deleu (sociale economie) vertrekken morgen op werkbezoek naar het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. De nadruk ligt deze keer op lokale economie.

Dilbeek en Stellenbosch gingen in  2002 een samenwerking aan. De afgelopen jaren steunde Dilbeek de jeugdwerking in de Groendal township van de stad Stellenbosch. Onder impuls van de stedenband werden naschoolse- en vakantiewerking opgestart, werden drug- en hiv preventie gesteund, sportactiviteiten en vakopleidingen georganiseerd. Jaarlijks worden studenten sociaal werk van Arteveldehogeschool ingeschakeld. Externe partners stelden vast dat de jeugdwerking goed omkaderd was en investeerden in de bouw van een sporthal aan de Groendal township en Langrug krottenwijk. Deze sporthal is sinds januari 2015 operationeel en doet dienst als polyvalente ruimte en Jongeren  Adviescentrum. Vanuit de stedenband startten Don Bosco en Regina Caeli een boeiende uitwisseling met twee middelbare scholen uit Stellenbosch.

Townships

Beide besturen kwamen nu overeen om de samenwerking rond het thema Jeugd af te ronden. Vanaf dit jaar wordt ingezet op lokale economie, met focus op ondernemers uit de townships. Stellenbosch vraagt Dilbeek om binnen de stedenband de marketing en de opleidingen voor deze ondernemers mee uit te bouwen. Eventueel kunnen in een latere fase ook de thema’s Afvalverwerking en -preventie aangepakt worden.

Op het programma staan overlegmomenten met politieke vertegenwoordigers en deskundigen van de stad, het district en de West-Kaapprovincie. Er zijn overlegmomenten met betrokken organisaties zoals de Kamers van koophandel en de ontwikkelingsorganisatie TRIAS van Unizo. Ook wordt een samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven en Stellenbosch Universiteit besproken. Ter afronding wordt de jeugdwerking opgevolgd en worden er voorbereidingen getroffen voor de bezoeken van de scholenbanden tussen Regina Caeli en Don Bosco met hun partnerscholen in Stellenbosch.

De stedenband krijgt advies van de Dilbeekse Raad voor Internationale Samenwerking en van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten. In het kader van ontwikkelingssamenwerking ontvangen Dilbeek en Stellenbosch subsidies van de Vlaamse Gemeenschap om de stedenband uit te werken. Het werkbezoek duurt tot 4 december.

Meer info: www.risdilbeek.be en www.dilbeekstellenbosch.blogspot.com


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?